Финландският енергиен концерн Fortum отписва активи в Руската федерация, след прехвърлянето на акциите на своята дъщерна компания в Русия под временното управление на Федералната агенция за управление на собствеността "Росимущество". В тази връзка, енергийният гигант оценява загубата си от руските проекти общо на 2 милиарда евро.

За второто тримесечие на 2023 г. (април-юни) Fortum регистрира обезценка на руски активи в размер на 1,7 милиарда евро, се казва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

"В резултат на посоченото, нетните парични загуби, включващи инвестиции за придобиване на предприятия в Русия, получени дивиденти и нетно финансиране, достигат общо около 2 милиарда евро. Това може да се счита за нетна парична загуба от нашето пребиваване в Русия", коментира значителните загуби ръководителят на финландската компания Маркус Раурамо.

От енергийния концерн подчертават, че в началото на май са загубили контрол върху операциите си в Руската федерация, така че отчетността за второто тримесечие на 2023 г. не включва руските активи.

Загубите на финландските компании заради напускането на Русия - кои са големите губещи

Загубите на финландските компании заради напускането на Русия - кои са големите губещи

Скандинавската страна навлезе в рецесия