Финландските компании, които напуснаха Русия през миналата година, претърпяха финансови загуби за общо над 4 милиарда евро, съобщи вестник Helsingin Sanomat. А вчера стана известно, че икономиката на страната е навлязла в рецесия.

По данни на изданието, най-много е пострадала финансово енергийната компания Fortum, която е загубила около 1,7 милиарда евро в резултат на прекратяването на дейността си в Русия. Енергийният концерн е инвестирал за няколко години над 5 милиарда евро в предприятия на територията на Руската федерация.

Освен Fortum, значителни загуби претърпяха и други големи финландски компании. Заради прекъсването на връзките си с Русия, строителната компания YIT загуби около €440 милиона. А загубите на Nokian Tyres, която обяви излизането си от руския пазар през юни 2022 г., са около €300 милиона. Основната част от печалбата на компанията идваше от износа за западните страни на произведените в Русия гуми.

Основният финландски авиопревозвач Finnair, също пострада значително в резултат на налагането на санкции спрямо Русия. Авиокомпанията, която току-що беше започнала да се възстановява от спада по време на пандемията, през 2022 година претърпя загуби от 150 милиона евро. Освен това, Finnair беше сериозно засегната и от затварянето на въздушното пространство на Русия за нейните самолети, което (доста) затрудни извършването на полети до много важните за финландската авиокомпания азиатски дестинации.

Финландия навлезе в рецесия

Една страна от ЕС вече навлезе в рецесия

Страната има спад на БВП за две поредни тримесечия