През третото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Финландия се сви с 0,1% спрямо предходното ниво, и освен това показателят се сви с още 0,6% през четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщава статистическият център на страната в публикуван документ, пише Лента.ру.

Тези икономически показатели сочат, че Финландия е навлязла в рецесия, казва Саму Хакала, представител на ведомството. Той отбелязва, че една от причините за забавянето на икономиката на страната е началото на военните действия в Украйна.

Освен това, за спада на БВП на европейска страна оказаха влияние ускоряването на инфлацията и рязкото покачване на основните лихви, пише Bloomberg.

За тази година експертите прогнозират умерен спад при икономиката на Финландия, а за 2024 година, очакванията са за възстановяване.

Централната банка на Финландия препоръча на гражданите си да се запасят с пари в брой

Централната банка на тази европейска страна препоръча на гражданите си да се запасят с пари в брой

Само 7% от гражданите на страната редовно използват пари в брой

А икономиката на еврозоната като цяло отбеляза лек ръст през последното тримесечие на 2022 година. Експерти смятат, че еврозоната досега успява да избегне техническа рецесия, което пък може да окуражи ЕЦБ да "затегне" парично-кредитната политика в борбата с инфлацията.

Припомня се, че през януари еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони прогнозира, че икономическият растеж в страните от ЕС като цяло ще бъде "сдържан" тази година, и не се очаква рецесия в страни от Евросъюза.