Заради затварянето на повечето икономики по света, което доведе до срив на търсенето на петрол през тази година, препълване на инвенториите и драстично понижение на цената, която дори за един ден падна до стойност от -27 долара за барел, петролните компании са на път да понесат силен удар върху приходите си, посочват от рейтинговата агенция Fitch.

Според тях неговият мащаб ще възлиза на над 1,8 трлн. долара глобално само в рамките на 2020 г. "Скъпата природа на добива на петрол и природен газ (по отношение на приходите, оперативните и капиталовите разходи) означава, че секторът е водач в прогнозата ни за губещите отрасли през 2020 г.", посочват от компанията. "Това е шест пъти по-тежък удар от този, който понася привидно по-тежко засегнатата търговия на дребно."

Петролът поевтинява заради притеснения за икономическото възстановяване

Петролът поевтинява заради притеснения за икономическото възстановяване

Запасите в САЩ достигнаха рекорд

Общо кризата, причинена от мерките срещу коронавируса, ще изтрие приходи на стойност 5 трлн. долара, прогнозират от компанията, което означава, че почти половината от загубите изобщо ще бъдат понесени от петролния и газовия отрасъл.

"Въпреки че цената на петрола се възстанови от историческия си минимум, тя все още е в рамките на нашата прогноза, а очакваме настроенията на пазарите да останат потиснати, след като първоначалната еуфория от отварянето на икономиките премине", посочват от Fitch.

Още през април беше ясно, че постъпленията на компаниите от сектора ще пострадат, но настоящата прогноза на рейтинговата агенция е почти двукратно по-голяма от очакванията преди по-малко от два месеца. Тогава от Rystad Energy прогнозираха, че приходите на компаниите ще спаднат с около 1 трлн. долара спрямо 2019 г., припомнят от Oilrpice.

Либия възстановява добива на петрол от най-голямото си находище

Либия възстановява добива на петрол от най-голямото си находище

Само преди месеци страната произвождаше над 1 милиона барела на ден, което сега може да се окаже "малко главоболие" за ОПЕК

Сега очакванията са приходите на компаниите от отрасъла да достигнат 1,47 трлн. долара за цялата година, което е спад от 40% на годишна основа спрямо стойността им от 2,47 трилиона долара през миналата година.