Разкъсаната от гражданската война, Либия възобнови производството на петрол на най-голямото си находище, надявайки се да сложи край на жестоката борба, която осакати добива на нефт от началото на годината. Страната сега обаче дава на ОПЕК и на съюзниците си друг повод за загриженост за нарастващите доставки, след както ОПЕК удължи намаленията за добива на петрол до 9,7 милиона барела на ден до края на юли.

Нефтената промишленост на Либия е в пълна разруха, след като през януари група от паравоенни формирования, свързани с Либийската национална армия (LNA) и генерала Халифа Хафтар, окупира терминалите за износ на нефт на страната, заедно с тръбопроводи и находища. Блокадата дойде на фона на продължителните боеве между LNA, лоялна към източното либийско правителство, и силите, подкрепящи правителството на Националното споразумение (GNA), което е признато от Организацията на обединените нации, пише OilPrice.

В резултат на блокадата производството на петрол в Либия, което в началото на януари беше над 1 милион барела на ден, се срина до по-малко от 100 000 барела дневно.

Петролът поскъпва, доставките от Либия и Ирак пред срив

Петролът поскъпва, доставките от Либия и Ирак пред срив

Сутринта Brent се търгува по $65,67, а WTI - по $59,21 за барел

Миналата седмица легитимното правителство заяви, че е поело пълен контрол над Триполи от формированията на Хафтар.

Националната нефтена корпорация на Либия (NOC) заяви в неделя, че производството на нефтеното находище Шарара, което е с капацитет до 300 000 барела на ден, е възобновено след преговори за отварянето на клапан, който беше затворен от януари.

Първата фаза на производство в Шарара ще започне с капацитет от 30 000 барела на ден, заяви в изявление държавната петролна компания, като отбелязва, че се очаква производството да се върне в пълен капацитет в рамките на 90 дни заради щетите, причинени от дългото спиране.

Държавата също така рестартира второ нефтено находище през уикенда. Става въпрос за находището Ел Фен с капацитет до 70 000 барела на ден.

Посолството на САЩ в Либия приветства повторното откриване на нефтеното находище Шарара, казвайки, че "сега е време всички отговорни страни да отхвърлят опитите за милитаризиране на енергийния сектор и подчиняване на критичната инфраструктура на чуждестранните интереси."

Петролът поскъпва, доставките от Либия и Ирак пред срив

Петролът поскъпва, доставките от Либия и Ирак пред срив

Сутринта Brent се търгува по $65,67, а WTI - по $59,21 за барел

Въпреки че възобновяването на така необходимото производство на петрол е от решаващо значение за петролните приходи и икономиката на Либия, рестартирането на нефтените находища в Либия може да се окаже проблем за ОПЕК през следващите няколко месеца, в допълнение към несигурността относно възстановяването на търсенето. Ако Либия, която е освободена от намаленията на ОПЕК, се върне към режима на производство на 1 милион барела на ден през следващите месеци, "това ще се окаже малко главоболие за ОПЕК", заявиха в понеделник стратези от ING.