Френската петролна и газова компания Engie се договори с американската Cheniere Energy Inc. относно коригирането на условията на дългосрочното споразумение за доставка на втечнен природен газ от САЩ, в посока увеличаване на обема на покупките и срока на договора, се казва в съобщение на Cheniere.

Cheniere Energy Inc. обяви, че нейното подразделение Corpus Christi Liquefaction LLC (CCL) се е договорило с френската Engie да преразгледа условията на споразумението за продажба и покупка, което е сключило през юни 2021 година, пише Прайм.

"Съгласно условията на търговското споразумението, Engie се съгласи да купува около 900 хил. тона втечнен природен газ годишно по проекта CCL на база FOB цени за срок от 20 години, считано от септември 2021 г.", се казва в съобщението. Отбелязва се, че цената на втечнения газ (LNG) съгласно условията на споразумението се определя по формула, "привързана" към Henry Hub, плюс фиксирана такса за втечняване.

През ноември 2021 г. стана известно, че Engie се е договорила през юни с Cheniere да закупува втечнен газ в рамките на 400 хил. т-1,2 милиона тона годишно от проекта Corpus Christi в продължение на 11 години, съобщи тогава S&P Global Platts.

По-рано през март Engie заяви, че ще последва европейските санкции спрямо Русия, ако те засегнат доставките на газ, въпреки че газът от "Газпром" представлява около 20% от продажбите на компанията през 2021 година. Досега подобни санкции срещу Руската федерация в Европа не са въведени.

Cheniere Energy е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в САЩ. Компанията притежава терминала Sabine Pass в щата Луизиана, който управлява шест производствени линии с проектен капацитет от около 30 милиона тона LNG годишно.

Ситуацията в Украйна може да струва на Франция 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), тоест да доведе до загуба на приблизително 200 000 работни места, следва от анализ на компанията Asterès, която провежда икономически изследвания.

"Последиците от войната ще намалят БВП на Франция с около 1%, по-специално поради нарастващите цени, което ще се отрази на покупателната способност на домакинствата, и спада на износа за Русия и Украйна", се казва в комюнике на компанията, цитирано от BFMTV.

Ще сгрее ли американският газ Европа

Ще сгрее ли американският газ Европа

Сега цените в Азия отново са по-високи, отколкото в Европа