"Газпром" стана най-големият доставчик на тръбопроводен газ за Китай през февруари 2024 г., изпреварвайки дългогодишния лидер Туркменистан за първи път, съобщиха от Главната митническа администрация на КНР, цитирана от Interfax.

В същото време по отношение на доставките общо на тръбопроводен газ и LNG Русия от няколко месеца е лидер на китайския пазар, заобикаляйки както Туркменистан, така и Австралия (лидерът в доставките на втечнен природен газ).

Газопроводи

През февруари 2024 г. Газпром е изнесъл 2,5 милиарда кубически метра за Китай природен газ (от началото на годината има ново планирано увеличение на доставките по газопровода "Силата на Сибир"), докато Туркменистан - около 2,4 милиарда кубически метра(преди година цифрата беше на подобно ниво).

През февруари Узбекистан напълно спря износа за Китай, докато през предходните зимни месеци - декември и януари, доставките продължиха, макар и на минимално ниво. Метеорологичните условия в района на Централна Азия през февруари не бяха много тежки, но средната температура на въздуха беше градус до един и половина по-ниска от година по-рано. Това може да изисква допълнителни енергийни ресурси за покриване на вътрешното търсене.

Общо Китай е внесъл 5,346 милиарда куб. м природен газ по тръбопроводи през февруари 2024 г. , което е със 17% повече от миналогодишния резултат (4,558 милиарда кубически метра). Това е и максималната цифра за съответния месец в цялата история на щатската газова индустрия.

LNG

Наред с тръбопроводите, Китай активно увеличава вноса на втечнен природен газ, като е най-големият му купувач на планетата. През февруари 2024 г. вносът нараства с 24% - до 6,648 млн. тона, или 8,645 млрд. куб.м. , което е и максималното ниво на внос на LNG в историята за този месец на годината.

Основните доставчици са били Австралия (2,985 млрд. куб. м, +21%), Катар (2,193 млрд. куб. м, +28%), Малайзия - 846 млн. куб. м. м, Русия (593 млн. куб. м) и САЩ (551 млн. куб. м).

Обемът на реекспорта на втечнен природен газ възлиза на 33 хил. тона, или 0,5% от обема на получения LNG, докато преди година активността на препродажба беше десет пъти по-висока. Вече два месеца Китай не е препродал нито една пратка с голям тонаж; цялата експортна дейност попада в рамките на дистрибуторски или бункерни операции.

Привлекателността на сделките за препродажба на спот пазара може да намалее в резултат на по-ниските цени на пазара. Растежът на китайската икономика и потреблението на енергия е един от основните двигатели на световния енергиен пазар.