Deutsche Lufthansa AG съобщи, че е близо до мултимилиардна спасителна сделка, в която Германия ще се превърне в най-големия едноличен акционер, предава Bloomberg. Пандемията приземи авиокомпаниите по света, които сега се борят за оцеляване.

Lufthansa потвърди в изявление, че преговорите с германския фонд за стабилизация (WSF) са в напреднала фаза. Германия, чрез този фонд, ще предостави помощ на стойност до €9 млрд. Тя включва заем от €3 млрд., както и придобиването на 20% от акциите на компанията чрез ново емитиране на ценни книжа.

Правителството ще получи и еквивалент на конвертируеми облигации за допълнителни 5% плюс една акция от увеличения капитал на компанията. Според германския закон дял от 25% плюс една акция дава на държавата възможност да блокира решение на общите събрания на акционерите.

Компанията ще емитира новите акции при номинална стойност €2,56, като така правителството ще може да спечели при повишените на пазарната капитализация.

"Решение може да се очаква скоро", заяви Меркел късно вечерта в сряда.

Lufthansa съобщи още, че две места в надзорния съвет ще бъдат дадени на германското правителство.

В момента най-голямата европейска авиокомпания по приходи гори по €800 млн. кеш всеки месец. На 5 май главният изпълнителен директор заяви, че компанията има около €4 млрд. оставащи средства.

Lufthansa закрива Germanwings

Коронавирусът приземи завинаги авиокомпания Germanwings

Броят на пътуващите няма да се възстанови в следващите година-две, според анализатор