Базираната в Нюрнберг компания за недвижими имоти Project, която има планирани проекти за няколко милиарда евро в цяла Германия, е подала молба за несъстоятелност.

Досега три от четирите компании на групата са подали молби за несъстоятелност, съобщи адвокатската кантора Schultze & Braun в събота, предаде ДПА. Като очакванията на анализаторите холдинговата компания Project Real Estate AG да последва примера им скоро.

Адвокатите целят евентуално преструктуриране на фирмата и продължаване на планираните проекти.

Според уебсайта на компанията 120 проекта с инвестиционна стойност от 3,2 милиарда евро (3,5 милиарда долара) са били в ход или в процес на планиране в Германия към края на юни.

"Основна причина за несъстоятелността е огромното увеличение на строителните разходи в резултат на войната в Украйна. Не беше възможно тези увеличения на разходите да бъдат прехвърлени на клиентите", се казва в изявлението от петък.

Най-големият производител на стомана в Германия ThyssenKrupp - със срив на печалбата

Най-големият производител на стомана в Германия - със срив на печалбата

Броят на работещите в концерна е около 96 хиляди души

Групата Project работи основно в Берлин, Мюнхен, Хамбург, региона Рейн-Майн, Рейнланд и Нюрнберг.

Строителната компания не е единствената затруднена в Германия

Бързото покачване на лихвените проценти върху недвижимите имоти, заедно с по-високите цени на строителството, доведе до поредица от несъстоятелности в индустрията през последните месеци.

В цяла Германия се увеличават съобщенията, че предприемачите не могат да продадат завършени кооперации и къщи, защото купувачите не желаят или не могат да платят.

Защо секторът на имотите в Германия затъва все повече?

Защо секторът на имотите в Германия затъва все повече?

Новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина с 47%

Секторът на недвижимите имоти в Германия е в окаяно положение

Едно от поредните доказателства е фактът, че най-голямата германска група за недвижими имоти Vonovia отчете загуби за милиарди. Освен това растежът на работните места в строителния сектор е в застой, пише Reuters.

Секторите на недвижимите имоти се пропукаха и в Съединените щати и Швеция, но в Германия проблемът е значителен, защото е най-голямата икономика в Европа и най-големият пазар за инвестиции в недвижими имоти на континента.

Секторът на имотите отговаря за приблизително една пета от икономическата продукция и едно на всеки десет работни места, според Германската федерация за имоти.

Какво се случва?

Новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина, отчитайки спад от 47% в сравнение със средните нива за последните две години, а новите разрешителни за строеж се сринаха с 27% през първите пет месеца.

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

Цените на жилищата се намалиха през първото тримесечие и то с най-бърз темп, откакто германската статистическа служба съхранява данни, спад от 6,8% спрямо година по-рано.

Според експерти кризата със сигурност ще продължи още известно време. Това заяви Свен Карстенсен, главен изпълнителен директор на консултантска фирма за имоти и анали Bulwiengesa.

Населението обаче нараства и нужда от жилища ще има. Милиони мигранти и бежанци от Украйна живеят в страната и Германия има за цел да строи 400 000 апартамента годишно.

Миналата седмица министърът на жилищното строителство на Германия Клара Гейвиц призова за данъчни облекчения при строителство на нови жилищни сгради.

Президентът на Германската федерация за недвижими имоти Андреас Матнер настоява за временна отмяна на данъка върху продажбите на имоти и настоява за кредитна програма с ниски лихвени проценти в подкрепа на новите жилищни сгради.