Секторът на недвижимите имоти в Германия е в окаяно положение. Едно от поредните доказателства е фактът, че най-голямата германска група за недвижими имоти Vonovia отчете загуби за милиарди. Освен това растежът на работните места в строителния сектор е в застой, пише Reuters.

Секторите на недвижимите имоти се пропукаха и в Съединените щати и Швеция, но в Германия проблемът е значителен, защото е най-голямата икономика в Европа и най-големият пазар за инвестиции в недвижими имоти на континента.

Секторът на имотите отговаря за приблизително една пета от икономическата продукция и едно на всеки десет работни места, според Германската федерация за имоти.

Какво се случва?

Новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина, отчитайки спад от 47% в сравнение със средните нива за последните две години, а новите разрешителни за строеж се сринаха с 27% през първите пет месеца.

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

Цените на жилищата се намалиха през първото тримесечие и то с най-бърз темп, откакто германската статистическа служба съхранява данни, спад от 6,8% спрямо година по-рано.

Според експерти кризата със сигурност ще продължи още известно време. Това заяви Свен Карстенсен, главен изпълнителен директор на консултантска фирма за имоти и анали Bulwiengesa.

Причините?

Основният фактор е внезапното и бързо покачване на лихвените проценти от Европейската централна банка, за да ограничи инфлация, - най-високата от десетилетия наред, но това не всичко.

Разходите за строителство се повишиха, а търсенето на офиси и търговски площи намаля след пандемията. Войната в Украйна също направи така, че германските имоти да изглеждат по-рискови за чуждестранните инвеститори.

Населението обаче нараства и нужда от жилища ще има. Милиони мигранти и бежанци от Украйна живеят в страната и Германия има за цел да строи 400 000 апартамента годишно.

Миналата седмица министърът на жилищното строителство на Германия Клара Гейвиц призова за данъчни облекчения при строителство на нови жилищни сгради.

Президентът на Германската федерация за недвижими имоти Андреас Матнер настоява за временна отмяна на данъка върху продажбите на имоти и настоява за кредитна програма с ниски лихвени проценти в подкрепа на новите жилищни сгради.