Секторът на недвижимите имоти в Германия изобщо не е в завидно положение. Компании търсят подкрепа от правителството, строителни предприемачи подават молби за несъстоятелност. Индустрията на недвижимите имоти в най-голямата икономика в Европа дълго време се облагодетелстваше от ерата на "евтините пари", която донесе продължилия десетилетие бум. Процесите обаче вече се обръщат. Ето няколко признака, които показват колко голям е мащабът на срива в сектора на недвижимите имоти в германската икономика.

Заетостта в сектора на строителството пада значително

Работните места в строителната индустрия започнаха да нарастват стабилно след финансовата криза от преди повече от десетилетие. Борят на заетите в строителната индустрия нарасна с 33% от 2008 година, но растежът сега рязко се забавя. Според данни на Федерално бюро по труда има едва 0,1% годишно увеличение през май на работните места, или най-бавното нарастване от 10 години, цитирани от Reuters.

Сделките на пазара на недвижими имоти в Германия в определен сегмент се сринаха с 50%

Сделките на пазара на недвижими имоти в Германия в определен сегмент се сринаха с 50%

Това е най-ниското ниво от 2017 година насам

Срив на новото строителство

Строителните кранове все още се извисяват над Берлин и Франкфурт, но новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина и това е поредният индикатор, който показват, че секторът на имотите в Германия е в дълбока криза.

Данните сочат, че новите разрешителни за строеж в Германия са намалели с 27% през първите пет месеца на тази година на годишна база. "Много строителни предприемачи в момента отлагат проекти или ги забавят", коментира Франческо Феделе, който е главен изпълнителен директор на фирмата консултант по финансиране на имотни проекти BF.direkt.

Упадъкът на големите играчи

Най-голямата група за недвижими имоти в Германия Vonovia е нещо като мерител за "здравето" на сектора на имотите в страната. Акции се представиха много по-слабо от германския индекс на сините чипове DAX. Анализатори американската Stifel понижиха рейтинга на Vonovia и други компании за имоти до "продава", след "привидно безкрайното парти на растеж, подхранвано от все по-евтиното финансиране".

Германия излезе от рецесията, но се изправя пред нов проблем

Най-голямата иконимика в Европа излезе от рецесията, но се изправя пред нов проблем

Германия трябваше да понесе едногодишен спад в производството

Спад на цените

Германия е сред групата европейски държави като Швеция и Дания, в които цените на жилищата падат, отбелязвайки обрат след годините на печалби. Ако трябва да се посочат цифри, може би е предостатъчно да се каже, че спадът на цените през първото тримесечие е 6,8% на годишна база, или най-големият спад откакто има записани данни.

Сделки

Германия е най-големият пазар за инвестиции в недвижими имоти на европейския континент. Обемът на инвестициите е намалял в цяла Европа, но спадът в Германия доведе сделките до нивата от 2012 г., според Jones Lang LaSalle. Спадът през първото полугодие е 59%, в сравнение със същия период на 2022 г.