Германия излезе от рецесията, която я беше връхлетяла през зимата през второто тримесечие, но производството само стагнира, като остават въпроси относно икономическото здраве на най-голямата икономика в Европа.

Брутният вътрешен продукт не се е променил, спрямо предходното тримесечие, като не успя да достигне прогнозирания от икономистите растеж от 0,1%, пише Bloomberg.

В най-голямата икономика в Европа може да се забелязват едва частични признаци на устойчивост, но за сметка на това числата данните за Франция и Испания показват по-оптимистична картина, което намалитеровогите, че еврозоната може да се насочи към спад.

Германия трябваше да понесе едногодишен спад в производството и перспективите й за следващите месеци са мрачни.Има индикатори за забавящо се търсене, включително в сектора на услугите.

Според компанията BASF се очаква временно възстановяване на химическото производство през втората половина, което трябва да облечки спада в една от най-големите индустрии в страната. Все пак компанията намали очакванията си за 2023 г., като посочи слабото глобално индустриално производство и слабото търсене на потребителски продукти.

Според Bundesbank възстановяването на Германия до края на годината може да бъде "колебливо", заради слабото външно търсене и по-високите разходи за финансиране, защото лихвените проценти в еврозоната се вдигат. По това време институцията прогнозира свиване от 0,3% за 2023 г.

Прогноза: Рецесията ще свие икономиката на Германия повече от очакваното през 2023-а

Прогноза: Рецесията ще свие икономиката на Германия повече от очакваното през 2023-а

Експертите смятат, че инфлацията ще се понижи от 6,9% през 2022 г. до 5,8% тази година.

Прогнозите на Международния валутен фонд тази седмица, показват, че Германия ще бъде единствената страна от Г-7, която ще отчете свиващо се производство тази година, заради продължаващото въздействие на енергийната криза.

Франция отчете ръст от 0,5% през второто тримесечие - това надмина прогнозите от проучване на Bloomberg. Испания отчете ръст от 0,4%. Инфлацията във Франция се понижи до 5% през юли, показват отделни данни.