Икономиката на Германия ще се свие повече от очакваното през тази година. Причината е неотстъпващата инфлация, която оказва влияние върху частното потребление. Това се заявява от институт Ifo, който представи своите прогнози.

Най-голямата икономика в Европа и четвърта в света, навлезе в "техническа" рецесия в края на май тази година. Това стана ясно, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви изненадващо през първото тримесечие на 2023 г. с 0,3%, спрямо предходното тримесечие, когато отбеляза спад с 0,5%, по данни на германската федерална статистическа служба Destatis.

"Германската икономика ще изплува много бавно от рецесията", коментира ръководителят на икономическите прогнози на Ifo Тимо Волмерсхаузер, цитиран от Reuters.

Според прогнозите брутният вътрешен продукт на Германия се очаква да спадне с 0,4% тази година, повече от прогнозата от 0,1% на института Ifo през март.

"Ако сравним Германия с основните й търговски партньори, то установихме, че тези страни се очаква да отбележат растеж", заяви Волмерсхаузер. Ifo прогнозира, че БВП на еврозоната ще нарасне с 0,6% тази година, а на САЩ с 0,9%.

Икономиката на еврозоната навлезе в рецесия

Икономиката на еврозоната навлезе в рецесия

Най-голям "принос" за това има Ирландия

Нещо повече - икономическият институт намали прогнозите за Германия през 2024 г. до 1,5% ръст на БВП, като преди той прогнозираше 1,7%.

Експертите смятат, че инфлацията ще се понижи от 6,9% през 2022 г. до 5,8% тази година.

Заради инфлацията частното потребление ще спадне с 1,7% през 2023-та, И безработните ще се увеличат през 2023 г., но нивото на безработица ще остане непроменено спрямо предходната година от 5,3% тази година, като през 2024 г. ще се повиши до 5,5%.