Големи авиокомпании са принудени да увеличат престойте на земята на свои самолети поради недостиг на двигатели и резервни части, на фона на увеличаването на авиопревозите след пандемията от коронавирус, съобщи Bloomberg.

По данни на агенцията, най-големи проблеми имат компаниите, които извършват превози с най-разпространените модели самолети Airbus и Boeing. Ситуацията се влошава от факта, че повечето от тези самолети са оборудвани с турбини от последно поколение, които изискват по-честа поддръжка от предишните модели.

Представители на авиопревозвачите твърдят, че компонентите на най-новите модели двигатели се износват по-бързо и трябва да се ремонтират по-често. "Материалите, използвани в турбините, не могат да издържат натоварването, така че има повече проблеми с двигателите, отколкото преди", казва изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар ал-Бейкър, цитиран от Bloomberg.

Airbus изостава с изпълнението на поръчките за самолети

Най-големият авиостроител в света изостава с изпълнението на поръчките за самолети

За ноември има 14 отказа на вече поръчани самолети

Сроковете за ремонт на двигатели са се утроили, а доставката на някои части се бави повече от година, информира агенцията. Освен това, доставките на компоненти за двигатели в експлоатация се усложняват, тъй като Airbus и Boeing се стремят да увеличат производството на нови турбини опитвайки се да постигнат рекордно производство на най-бързите самолети в света.

По данни на компанията Cirium, в момента има около 370 самолета Airbus A320neo, Airbus A220 и Boeing 737 Max, класифицирани като "намиращи се на съхранение", тоест неактивни за повече от 30 дни по различни причини.

Например авиокомпанията Air Baltiс съобщава, че е трябвало да "приземи" 10 от своите 39 A220 поради проблеми с двигателя. А американският нискотарифен авиопревозвач Spirit Airlines също се оплака от неизправности с двигателите на самолетите.

Boeing ще разработи и достави за ВВС на САЩ нов боен самолет

Boeing ще разработи и достави за ВВС на САЩ нов боен самолет

Договорът е за закупуване на 26 бойни самолета E-7A