Американска авиокомпания American Airlines Group Inc. планира да намали броя на международните полети през лятото поради забавянето на доставките на нови самолети 787 Dreamliner от Boeing . Това пише деловото издание The Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници и чернова на вътрешен документ на компанията.

Компанията няма да изпълнява полети до Единбург, Шанън и Хонконг следващото лято и ще намали броя на полетите до Шанхай, Пекин и Сидни, според документа.

Големият американски въздушният превозвач няма да възобнови сезонните полети до Прага и Дубровник, а също така ще отложи началото на полетите по редица дестинации, например от Сиатъл до Бангалор, които бяха обявени преди избухването на пандемията от коронавирус.

Решението на компанията е още един пример за трудностите, които създадоха продължаващите проблеми на Boeing с производството на Dreamliner, на практика лишавайки компанията от способността й да снабдява авиопревозвачите с самолети за повече от година, пише WSJ.

Говорител на Boeing каза, че компанията дълбоко съжалява за "последствията за нашите клиенти, докато работим върху процеса за възобновяване на доставките на новия 787".

Очаква се доставките да бъдат възобновени до 1 април 2022 г. - по-късно от прогнозата, но тази дата е най-ранната възможна дата, твърдят източниците.

Авиокомпаниите все още не са одобрили точния списък с дестинации за летния период и може да вземат предвид други ограничения, включително отслабването на търсенето поради разпространението на новия вариант на коронавирус и оставащите ограничения за пътуване.

United Airlines Holdings Inc., друга американска авиокомпания, очакваше доставката на осем самолета 787 през втората половина на 2021 г., се казва в изявление на компанията до регулатора през юли. Говорител на компанията каза, че авиокомпанията активно работи с Boeing, за да разбере как закъсненията на доставките могат да повлияят на нейните полети.

В хода на търговията в четвъртък акциите на American Airlines паднаха с 1,7%, а на Boeing - с 2,5%.