Google току-що изгуби ключово дело за авторски права, което може да й струва милиарди долари и да промени начина, по който технологичните компании подхождат към разработването на софтуер.

Гигантът е нарушил законите за авторското право, използвайки Java софтуер с отворен код на Oracle за изграждане на операционната система Android през 2009 г., постанови апелативен съд в САЩ.

Съдебното решение е последното развитие в обърканата и оспорвана 8-годишна битка между двете компании.

Компанията на Лари Елисън Oracle за първи път заведе дело срещу Google през 2010 г., твърдейки, че Android нарушава 2 патента, които Oracle държи на софтуера си Java, вездесъщият програмен език, който захранва всичко - от телефони до уеб сайтове.

През 2012 г. съдът постанови, че Java не заслужава защита по силата на закона за авторското право. Две години по-късно апелативен съд отмени решението, повдигайки въпроса дали използването на приложен програмен интерфейс от Google нарушава авторското право.

Google спечели патентния спор с Oracle за използването на Java

Google спечели патентния спор с Oracle за използването на Java

Oracle ще обжалва решението на съда

През 2016 г. съдебен състав постанови, че употребата на интерфейса на Oracle от Google е законно според доктрината за честна употреба на закона за авторското право, позволяваща свободното използване на материали, защитени с авторски права, при определени обстоятелства. Компанията на Лари Елисън обжалва решението и един съдия отсъди в нейна полза.

"Няма нищо справедливо в това да се вземе едно към едно труд, защитен с авторски права, да се използва със същата цел и да функционира като оригинала в конкурентна платформа", се казва в становището на трима федерални съдии.

Oracle приветства съдебното решение с мотива, че "защитава творците и потребителите". Google обмисля следващите си стъпки, като може да се обърне към по-широк съдебен състав (петима или повече съдии).

"Разочаровани сме, че съдът отмени решението, че Java е отворена и свободна за всички. Този тип решение ще направи приложенията и онлайн услугите по-скъпи за потребителите", заяви говорител на Google.

Друг съд трябва да реши колко ще получи Oracle за понесените щети. До 2016 г. компанията искаше около 9 млрд. долара.

Oracle загуби още една битка за използването на Java в Android

Oracle загуби още една битка за използването на Java в Android

Съдът не прие жалбата срещу решение в полза на Google

Но тъй като приложните програмни интерфейси са станали много по-широко разпространени през годините, съдът може да реши, че Oracle заслужава повече, заяви Кристофър Карани, партньор в кантората McAndrews, Held & Malloy и преподавател по право в Северозападния университет в Илинойс.

"Цифрите в този случай ще бъдат зашеметяващи", отбелязва Карани.

Присъдата най-вероятно ще надмине досегашното най-голямо обезщетение за нарушени авторски права: през 2010 г. Oracle осъди конкурента си SAP за 1.3 млрд. долара.

Но Google далеч не е единствената компания, която ще изгуби от това решение. Много други разчитат на софтуер с отворен код, за да разработят свои собствени платформи. Съдебното решение означава, че някои от тях или трябва да плащат, за да използват лицензиран софтуер, или да разработят собствен такъв от нулата.

"Решението ще доведе до значителна промяна в начина, по който се разработва софтуер в целия свят. Това всъщност означава, че авторското право в този контекст има зъби. Понякога безплатното всъщност не е безплатно", заяви Карани.