Българската "Градус" АД даде публично обещание, че ще предложи минимум 90% от годишната печалба да се разпределя на акционерите като дивидент. Очаква се скоро лидерът в производството на птиче месо у нас да направи първоначално публично предлагане на Българската фондова борса (БФБ).

"Смятаме, че това е справедливо и ще е от полза за големите и малките акционери, като се надяваме те да се съгласят на тази стъпка. Имаме основания да смятаме, че това ще се оцени от потенциалните инвеститори в предстоящото публично предлагане", каза изпълнителният директор Ангел Ангелов.

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов пред Money.bg

"Поемането на ангажимент за разпределяне на дивидент не е установена практика на българския капиталов пазар, но "Градус" АД е готово на такава стъпка, тъй като спецификата на бизнеса и на средата го позволява", заявиха още от компанията.

През 2017 година "Градус" АД има консолидирани приходи от 245,8 милиона лева и нетна печалба след данъци в размер на 39,8 милиона лева. Компанията остава една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Тя е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.