Водещият прозводител на птиче месо у нас "Градус" АД успя да привлече капитал от общо над 81,3 милиона лева след втория ден на първичното си публично предлагане на акции (IPO) на Българската фондова борса (БФБ).

През втория ден от търговията бяха записани акции за обща стойност от 2,259 милиона лева, става ясно от данните на БФБ. Вчера дружеството успя да привлече капитал от почти 79 милиона лева след като записа близо 44 милиона ценни книжа.

След търговията вчера стана ясно, че IPO-то е успешно, като от компанията си бяха поставили граница за това от записване на 65 на сто от ценните книжа.

От "Градус" АД пуснаха на пазара 55 милиона акции, като имаше възможност за пускане на допълнително над 6 милиона вече издадени такива по време на втория ден от IPO-то.

Още преди време от дружеството посочиха, че набраните от излизането на БФБ средства ще бъдат инвестирани в разширяване на дейността на компанията. По думите на финансовия директор на "Градус" Георги Бабев основно те ще бъдат насочени към производството на разплодни яйца на фирмата.