Чистата печалба на испанската компания Inditex Group, един от най-големите производители и търговци на облекло в света през финансовата 2017 г. (завършила на 31 т.г.), е достигнала 3,368 милиарда евро. В сравнение с аналогичния предходен период показателят се е повишил с 6,6%, става ясно от съобщението на компанията.

Приходите от реализацията на продукцията на популярните брандове Zara, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Oysho за отчетната финансова година са се увеличили с 9%, до 25,34 милиарда евро.

Показателят за оперативната печалба EBITDA (приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация) достига 5,3 милиарда евро, което е с 4% подобряване спрямо предходната година.

През изминалият отчетен период Inditex е продължила да разширява своето присъствие на международния пазар, откривайки 524 нови магазини в 58 държави. По този начин общият брой на търговските обекти на групата към този момент е 7 475 магазина.

От компанията отбелязват, че през миналата година е открила своите първи магазини в Беларус и е пуснала онлайн платформи за продажби в в Индия, Виетнам, Сингапур, Тайланд и Малайзия.

Амансио Ортега става с 1.2 милиарда евро по-богат

Най-заможният европеец става с 1.2 милиарда евро по-богат

Състоянието на модния магнат е четвърто по размерите си в света

Корпорацията Inditex е създадена през 1985 година от испанския предприемач Амансио Ортега, който е вече един от най-богатите хора в Европа и света.