Пловдивската компания "Хебър" ЕООД е един от най-големите производители на хляб и тестени изделия в България. Създадено преди 25 години, първоначално фокусът на предприятието е насочено към производство и дистрибуция на пресни хлебни изделия за Пловдив и региона.

По-късно дружеството започва да разширява дейността си с производство и износ на замразени тестени продукти и става един от ключовите партньори на германската верига Lidl, благодарение на която замразената продукция на българските хлебари днес достига до 10 европейски държави.

Тази година компанията инвестира в две нови производствени линии за багети и земели в размер на близо €15 милиона.

Снимка 659403

Ръст на експортния оборот

Българската компания е основен доставчик на Lidl вече над 13 години, като оборотите ѝ с веригата растат постоянно. Само за последните три години ръстът на годишна база достига средно 20% - общо на местния и на външните пазари.

"Русев и Русев син" инвестира 3 милиона лева в логистична база за български плодове и зеленчуци

Фермерът, който инвестира 3 милиона лева в логистична база за български плодове и зеленчуци

Така продукцията на над 30 малки земеделски производители достига до 120 хранителни магазина

"Хебър" ЕООД, която е част от Симид Груп, е една от над 250-те български компании, с които Лидл България работи за доставка на стоки. Към момента компанията доставя за веригата близо 50 различни продукта - както печива от "Фурната на Lidl", така и опаковани хлябове.

"Това е история на успеха, която се развива година след година и е резултат от дълъг съвместен труд, споделяне на ноу-хоу, съвместна разработка на рецепти, нови продукти и продуктови иновации, които надграждат ежедневно партньорските ни взаимоотношения", коментира по верме на посещение в пловдивската база на "Хебър" Елина Христова-Петкова - ръководител в отдел "Стоково снабдяване" на Лидл България.

Снимка 659404

Чуждестранните пазари

Благодарение на партньорството между двете компании, бизнесът на пловдивския производител на хляб се разширява не само в България, но и извън страната. Първият износ на "Хебър" в европейската търговка мрежа на Lidl се реализира през 2012 година в Румъния.

Днес износът е към 10 държави, а за последните 3 години експортният им оборот с Lidl расте средно с 10% годишно.

"Партньорството с Lidl позволи пред нас да се отворят редица европейски пазари, на които вече можем да се наречем "доказан производител". Техните високи изисквания към качество, логистика и организация на доставка ни помогнаха да усъвършенстваме всички процеси в нашите производства, така че да се наредим сред лидерите в Европа за нашия бранш", подчертава Поликсения Димова - мениджър "Корпоративни клиенти" в Симид Груп.

От "Хебър" са горди в своето усъвършенстване в производството на багети с втасване на тестото за 24 часа. Именно тази технология е много бързо и високо оценена от клиентите в Гърция и Словения.

"С особено вълнение очакваме и резултатите от полския пазар, който е изключително конкурентен. Предстоят ни и първи доставки в прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония", допълва Елина Христова-Петкова.

Естествени съставки

По време на партньорството си двете компании реализират редица успешни проекти. Сред тях е програмата за подобряване на рецептите и използване само на естествени съставки с цел повишаване на качеството на крайния продукт. Към момента 100% от продуктите, които "Хебър" доставят, са по чисти рецепти.

Едни от най-продаваните артикули на компанията са хлябовете от лимец, ръжените и пълнозърнести хлябове, зеленчуковият хляб и козунаците.

Ключов акцент в партньорството на Lidl с пловдивските хлебари е намаляването на сол в хлебните изделия. От 2020 година до момента солта е намалена във всички продукти, които "Хебър" доставя за веригата със средно 20%. Това води до намаляване на употребата на сол с приблизително 13,5 тона само за 2023 година.

"Апис Агро" - българският производител на лавандула, който се цели в световните пазари

Производителят на лавандула от Северозапада, който се цели в световните пазари

От няколко години насам страната ни е първенец в прозводството на лавандулово масло