Hitachi Energy България - приемникът на швeйцapo-швeдcĸaтa инжeнepнa гpyпa ABB, обяви, че ще открие в средата на септемвври официално разширение на завода си в Севлиево. Новото разширение е с площ от 5400 кв. м. за производство на продукти високо напрежение и е създало нови над 180 работни места.

Hitachi Energy е създаден, след като през 2020 година японската технологична група Hitachi придоби подразделението "Eнepгийни мpeжи" на ABB.

Заводът в Севлиево е уникален сам по себе си. В него се произвеждат различни високоволтови компоненти, финализирани в други производствени бази в света и след това доставяни на крайния клиент.

Заводът в Севлиево - стратегическа база на енергийния гигант Hitachi Energy

Заводът в Севлиево - стратегическа база на енергийния гигант Hitachi Energy

Какво се произвежда там и какви са плановете за развитие? Новият директор Андреа Броняра пред Money.bg

Продуктите, които звеното в България произвежда, обичайно могат да бъдат намерени в типичната подстанция на електроразпределителните компании — но не само.

От базата в Севлиево по пътя към по-близки и по-далечни дестинации поемат газоизолирани разпределителни устройства, генераторни прекъсвачи, изолатори, контролни табла, комплектни кондензаторни уредби и високоволтови разединители.

В България компанията разполага с производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево и две локации в София - Център за развойна дейност (R&D), както и търговски офис.

Hitachi Energy има над 800 служители у нас. Компанията работи и с големите университети у нас и планира да засили взаимоотношенията си с тях още повече, за да се увери, че талантите, нужни ѝ за растеж в България, няма да изчезнат.