Huawei Technologies Co. очаква доставките на смартфони от нейния бранд да нараснат с 20 процента през следващата година, дори и устройствата да нямат достъп до услугите на Google, пише Bloomberg.

Вторият най-голям производител на смартфони може да разчита на огромния домашен пазар и на собствения си софтуер, за да продължи развитието на мобилното подразделение, казва Уил Джан, който отговаря за корпоративната стратегия. Компанията не е имала проблем и с набавянето на хардуер за производството на смартфони, въпреки санкциите на САЩ, допълва той.

В миналото Huawei е определяла една цел за доставките на мобилни телефони, но заради увеличената несигурност на пазара сега компанията е подготвила три сценария. Според умерения, доставките могат да се покачат с 20 процента следващата година. "Дори и при изпълнение на песимистичния сценарий, прогнозираме малък растеж", казва още Джан. В най-добрия случай прогнозата е за 40 процента растеж.

Китайският производител попадна под ударите на американските санкции през май. Вашингтон ѝ забрани да купува ключови компоненти и софтуер от щатски производители без специални лицензи. Това включва операционната система Android на Google, както и радиочипове от Qorvo и Skyworks, например. Джан обаче намекна, че компаниите намират начин да заобиколят санкциите и да продължат да правят бизнес с Huawei.

Почти половината приходи на технологичния гигант идват от смартфоните и компанията засега успява да запази стабилен темп на растеж. През третото тримесечие тя увеличава пазарния си дял, а доставките растат с 29 процента. В Китай продажбите подскачат с 66 процента, а растежът в чужбина е 18 процента, според данни на Canalys. За първите девет месеца на годината Huawei отчита 24 процента ръст на приходите благодарение на 26 процента увеличение на доставките на телефони до 185 милиона.

Основателят на компанията Рен Жънфей в началото прогнозира, че санкциите на САЩ могат да изтрият $30 милиарда от приходите на компанията. По-късно той намали прогнозата си до $10 милиарда, а сега дори смята, че ще бъдат по-малко, пише още Bloomberg.

Huawei Mate X излиза на 15 ноември. Но засега само в Китай

Huawei Mate X излиза на 15 ноември. Но засега само в Китай

Сгъваемият смартфон ще струва близо $2 400