Южнокорейската амтомобилна компания Hyundai обяви, че ще продаде целия си дял в руския завод в Санкт Петербург. Производството там е замразено от началото на войната в Украйна. Руската компания Art-Financ е най-вероятният нов собственик на завода, като преговорите по сделката вървят към финал, пише Reuters, цитирйки изявление на Hyundai.

Hyundai Motor следва пътя на редица големи автомобилни производители, много от които продадоха активите си в Русия срещу номинална сума и включиха опции за обратно изкупуване, което би им позволило един ден да се завърнат в страната.

Снимка 632240

Източник: Hyundai

Руският завод се продава за 7 000 рубли или символичните 77,67 щатски долара, според представител на компанията. На този фон от Hyundai Motor ще понесат финансова загуба в размер на 219,19 милиона долара.

САЩ разследват Hyundai и Kia за изтеглянето на 6,4 милиона автомобила

САЩ разследват Hyundai и Kia за изтеглянето на 6,4 милиона автомобила

Те са свързани с течове на спирачна течност, които биха могли да доведат до при пожари

През май тази година Volkswagen също продаде дяловете си в руските активи на Art-Finance, която се поддържа от групата за автодилъри Avilon.

Китайският автомобилен гигант Haval ще открие завод в Русия

Китайският автомобилен гигант Haval взе решение да сглобява двигатели в Русия. Планира се производството на резервни части да бъде организирано в нов завод край град Тула, съобщи наскоро РИА Новости.

Според плановете, предприятието ще започне да работи през 2024 година. След стартирането на производството, Haval ще стане първият и (засега) единствен китайски автомобилостроител със собствен завод в Русия. Предвижда се 90% от сглобените в завода край Тула двигатели да бъдат монтирани на автомобили, произведени за руския пазар.

Автомобилите на китайската марка Haval са включени в списъка на препоръчаните за приоритетно закупуване и ползване от държавни и общински служители в Русия, наред с Lada, УАЗ и Aurus. Обявеният преди дни списък включва и моделите: Jolion, Dargo, F7/F7x и H9. Планира се списъкът да бъде актуализиран с навлизането на пазара на нови модели автомобили.

Всъщност се оказва, че китайските автомобили са едни от най-скъпите, включени в списъка, публикуван от Министерството на промишлеността и търговията. Моделите Haval Dargo и H9 се предлагат на цена от около 4 милиона рубли (около 50 000 долара). Най-евтиният модел - почти 2 милиона рубли - е Haval Jolion.

От въпросния списък, по-скъпи от китайските автомобили са само джиповете Aurus - техните цени започват от 38,9 милиона рубли или около 4,8 милиона долара.

Продадоха най-големият вагонен завод в Русия - неясно на кого и неясно за колко

Продадоха най-големият вагонен завод в Русия - неясно на кого и неясно за колко

Сделката е засекретена заради стратегическата важност на предприятието