Руската банка "Тръст" е продала на "специализиран инвеститор" контролния пакет от акции на основния производител на жп вагони в страната - "Обединена вагонна компания" (ОВК), съобщава Лента.ру.

Купувачът не е назован заради "важността на сделката за държавата", а ръководителят на банката Александър Соколов отказа да обяви пред РБК и сумата по сделката. По думите му става дума за стратегически актив и неговата продажба "следва малко по-различна траектория в сравнение с другите активи, които "Тръст" продава публично".

"Иранско" бъдеще за руската икономика прогнозират експерти

"Иранско" бъдеще за руската икономика прогнозират експерти

Заплаха от стагфлация, капаните на фискалните стимули и последиците от "икономиката на съпротивата"

Банката планираше да продаде своя дял в ОВК още от 2021 г., като се очакваше "благоприятен момент". По онова време заводът не беше в добро състояние и дъщерното му дружество "ОВК Финанс" беше в несъстоятелност. През последните години, обаче, компанията е в по-добро здраве и според руското онлайн издание след емисия акции за 12,5 млрд. рубли е изплатило дълговете си към банката.

Само през тази година, обаче, ОВК на два пъти смени главния си изпълнителен директор.

Русия води най-голямата си война от 1945 г. насам. Защо военни заводи фалират?

Русия води най-голямата си война от 1945 г. насам. Защо военни заводи фалират?

Сложните отношения с държавата в крайна сметка затварят даже големи предприятия

В състава на компанията влизат няколко дружества, сред които има и развойни центрове и специализирана лизингова компания. Традиционно, обаче, железопътните производители са важен елемент и от отбранителната индустрия - техните заводи лесно могат да се преориентират към производство, например, на танкове.