Walmart не е единствената компания, която се оплаква от запалимите слънчеви панели на Tesla, пише Bloomberg.

Миналата седмица от Amazon заявиха, че на покрива на един от складовете им в Редланд, Калифорния, на който се разрази пожар през месец юни 2018 година, са инсталирани системи от слънчеви панели от компанията Tesla SolarCity. Базираният в Сиатъл търговски гигант споделя, че оттогава предприема стъпки за защита на своите съоръжения и не планира да инсталира повече от системите на Tesla.

Новините около пожара в Amazon идват само няколко дни след като Walmart заведе дело срещу Tesla, обвинявайки я за проблемните панелни инсталации, довели до пожар в цели 7 магазина.

Двете компании излязоха със съвместно изявление, в което съобщават, че са в дискусия за разрешаване на проблемите, като също така заявиха и че "искат всяка система да работи надеждно, ефективно и безопасно".

Walmart съди Tesla, след като соларните инсталации на компанията се запалиха в 7 магазина

Walmart съди Tesla, след като соларните инсталации на компанията се запалиха в 7 магазина

Американския търговец иска Tesla да деинсталира батериите от всичките му обекти

В жалбата, подадена във вторник, от Walmart посочиха, че са отдали покривното пространство на над 240 магазина на соларната компания на Tesla за изграждането на системи от панели. Два от пожарите на магазините станали през май 2018 година. От Amazon пък съобщават, че имат малък брой слънчеви системи, инсталирани от Tesla.

По-известна със своите електрически автомобили, Tesla купува компанията за слънчеви панели SolarCity преди три години в сделка за 2 милиарда долара, покрай която възникнаха големи противоречия. Тогавашният главен изпълнителен директор на компанията се оказа братовчед на изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск, а Мъск беше председател на съвета на директорите на SolarCity.

Business Insider заяви, че Tesla усилено се опитва да замени дефектната част, използвана в някои от системите на слънчевите панели миналата година. Не е станало ясно обаче дали проблемите с компонента засягат инсталациите на Walmart и Amazon.

В отговор от Tesla заявиха, че някои от дефектните компоненти - конектори, произведени от фирмата за оптични кабели Аmphenol, "са претърпели повреди и прекъсвания с по-висок процент, отколкото стандартите позволяват." През изминалата година от компанията обясниха, че по-малко от процент от обектите с тези конектори са имали проблеми. От Аmphenol все още няма коментар.

Tesla ще търси възможности за експанзия в Европа на бизнеса си със соларни панели

Tesla ще търси възможности за експанзия в Европа на бизнеса си със соларни панели

Това заяви Илън Мъск в Twitter