Американската верига супермаркети Walmart съди компанията на Илън Мъск Tesla, след като соларните панели, произведени от нея, предизвикаха пожари в 7 магазина на търговеца.

Искът на Walmart е подаден в щата Ню Йорк и е на основание нарушаване на договора, груба небрежност и провал при спазването на индустриалните стандарти. Веригата супермаркети иска Tesla да деинсталира панелите от покривите на повече от 240 магазина и да поеме нанесените щети от пожарите, пише CNBC.

В обяснението си Walmart посочва, че откакто батериите са инсталирани върху покривите на магазините през ноември 2018 година, са причинили пожари в 7 обекта на веригата. След разпространението на новината, акциите на Tesla се понижиха с 1%.

От американския търговец посочват, че служителите, които е изпращала Tesla да проверят соларните системи, не са били достатъчно квалифицирани. Освен това според веригата компанията на Мъск не е поставяла правилно панелите и самата инсталация е имала дефекти, видими с невъоръжено око.

Tesla ще търси възможности за експанзия в Европа на бизнеса си със соларни панели

Tesla ще търси възможности за експанзия в Европа на бизнеса си със соларни панели

Това заяви Илън Мъск в Twitter

Tesla обаче реши да възроди бизнеса със слънчеви панели. По-рано тази седмица Мъск обяви, че в много щати жителите могат да наемат или закупят слънчеви батерии, както и, че през 2020 година панелите могат да бъдат достъпни и на европейския пазар.

Въпреки че Мъск заяви, че купуването или наемането на батериите не е обвързващо и ако потребителите се откажат, Tesla ще свали инсталациите за своя сметка, това не изглежда така. В уебсайта на компанията посочената сума за деинсталиране на слънчевите батерии и възстановяване на покрива е 1500 долара.

Резултатите за второто тримесечие на компанията показват, че Tesla e инсталирала соларни панели с капацитет 29 мегаватчаса. Това е най-слабото представяне на производителя на слънчеви батерии за тримесечие.