Tesla възнамерява да възроди бизнеса си със соларни панели. Сега компанията ще предлага в Европа закупуването или наемането на такива панели на значително по-ниски цени. Това съобщи в редица публикации в социалната мрежа Twitter главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, пише Bloomberg.

"С новите цени на Tesla все едно имате принтер за пари на покрива. По-удобно е да си купите, въпреки че и наемането е добра инвестиция", написа Мъск, за да насърчи към покупка хората, които живеят на места, където електричеството е скъпо.

Неговите публикации предизвикаха интереса и въпросите на много потребители. Един от тях бе кога панелите на Tesla ще бъдат достъпни в Европа. Мъск е отговорил, че това ще се случи през следващата година.

Възобновяването на бизнеса със соларни панели идва малко след като Tesla отчете спад на соларните инсталации за трето поредно тримесечие и по-малко от три години от придобиването на голямо име в сектора - SolarCity.

През второто тримесечие автомобилният производител е успял да инсталира панели, генериращи само 29 мегават часа чиста енергия от слънцето. За сравнение в най-добрия си период SolarCity e инсталирала съоръжения, които произвеждат над 200 мегаватчаса за три месеца.

Откакто придоби SolarCity, Tesla направи няколко промени, които попречиха на растежа ѝ. Компанията прекрати партньорството си с HomeDepot, преустанови продажбите от врата на врата и съкрати част о т служителите си.

Сега Tesla e концентрирала усилията си върху бизнеса със соларните панели, като по думите на Мъск той ще се разрасне и извън САЩ и ще навлезе на европейския пазар през 2020 година.

Двата варианта за купуване и за наемане от страна на потребителя са добре обмислени. Цената за наемането на соларен панел включва инсталирането и поддръжката му, а договорът може д а бъде прекратен по всяко време, въпреки че за компанията ще има разходи при свалянето на съоръжението.