Европейските правителства се приближиха с още една стъпка към спиране на коледния ски сезон в Алпите в опит превантивно да спрат развитието на потенциален нов център на зараза, както се случи през лятото, пише The Wall Street Journal.

След натиск от Германия, Италия и Франция в сряда Австрия обеща да държи хотелите и ресторантите затворени до 7 януари и да въведе задължителна карантина за туристите от други европейски страни, в които броят на заразените е висок.

Решението на Австрия, най-голямата ски дестинация в Европа, следва дипломатически спор дали е безопасно курортите да останат отворени. Мерките, които страната предприема, прави почти невъзможно за повечето европейци да прекарат коледните празници на ски там.

Призив за затваряне на зимните курорти бе отправен и към България, но очаквано София даде приоритет на сезона и бизнеса в Банско и Боровец.

В началото на 2020 г. именно алпийският туризъм допринесе най-много за бързото разпространение на заразата. През есента броят на заразените в Европа отново тръгна рязко нагоре, но след въведени мерки ситуацията започна да се успокоява. Притеснението обаче е, че твърде хлабави мерки покрай празниците ще донесат още една вълна.

Така Италия, Германия и Франция решиха, че няма да отворят ски лифтовете по време на празничния период, но изразиха притеснение, че мерките няма да имат значение, след като туристите ще се запътят към Австрия и Швейцария. В момента Париж обмисля да прави проверки на границата с Швейцария, като принуждава туристите със ски в багажника да си правят тестове и да се карантинират за седмица след завръщане. В Бавария също има задължителна карантина за тези, които се връщат от ски екскурзия в Австрия.

Решение какво ще прави Швейцария се очаква най-рано в петък.

Без туристите алпийските региони са изправени пред огромни загуби. В много от зимните курорти периодът около Коледа и Нова година отговаря за около 30% от приходите за цялата зима. А туризмът носи 15% от БВП на Австрия.