България не планира да затваря ски курортите си, въпреки призива на Германия всички такива в Европа да спрат да работят поне до януари, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страните членки.

В становище на Министерство на туризма по този повод се посочва, че всички необходими мерки са взети, така че да се гарантира безопасността на посетителите на тези курорти у нас. Също така в него се казва още, че през тази зима страната ни ще разчита основно на вътрешния туризъм, както и на посетители от съседните държави на Балканите.

Според съобщението на 21 октомври са били въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки за курортите за настоящия зимен сезон.

Германия иска Банско, Боровец и всички ски курорти в Европа да бъдат затворени (поне до януари)

Германия иска Банско, Боровец и всички ски курорти в Европа да бъдат затворени (поне до януари)

У нас организираните пътувания са забранени, но лифтовете ще работят, стана ясно при обявяването на новите ограничителни мерки

"Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора", се казва още в становището и се допълва:

"Категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции".

Германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от редица местни издания, призова в четвъртък всички ски курорти на територията на Европейския съюз да останат затворени. Тогава стана ясно и, че тя ще инициира разговори по тази тема с европейските лидери.

Засега един от най-големите противници на тази идея е Австрия. В Швейцария пък зимният сезон вече е факт, а курортите работят.