След като навсякъде в Европа, включително и у нас, летният сезон отчете рекорден спад, а до голяма степен той беше подкрепен от по-големият брой българи, почиващи по Черноморието, сега на дневен ред вече е темата как ще се представят зимните курорти през тежката за сектора 2020 година.

Само преди дни ресорният министър Марияна Николова посочи, че секторът ще разчита на българските туристи и за зимния сезон. С обявените нови ограничителни мерки обаче се появиха въпроси около това, че лифтовете по курортите може да се окажат също затворени.

При вчерашният брифинг в Министерски съвет, на който бяха разяснени новите мерки за страната, става ясно, че те ще продължат да работят, а пътуванията няма да бъдат ограничени. Забраняват се само масовите спортни мероприятия и организираните пътувания.

Сега обаче изглежда темата за това дали ще останат отворени ски курорти ще излезе от пределите на страната, след като германският канцлер Ангела Меркел призова те в границите на държавите от Европейския съюз (ЕС) да останат затворени поне до януари.

Колко струва корона кризата на българския туризъм?

Колко струва корона кризата на българския туризъм?

Една оценка на експертите от БАН

Според публикации в различни медии става ясно, че тя ще даде начало на серия от преговори с европейските лидери в тази посока с цел разпространението на коронавируса на Стария континент да бъде ограничено.

Засега на тази идея се противопоставя Австрия заради това, че ще бъде необходима допълнителна държавна помощ в подкрепа на бранша, ако курортите останат затворени. Постигането на споразумение в това отношение ще бъде трудно, като се има предвид, че този сегмент на туризма гарантира приходи над 30 милиарда евро за европейските икономики.

"Ние ще се постараем да проведем гласуване в Европа , дали да не затворим всички ски курорти. Както изглежда, особено ако слушаме австрийското мнение, няма да се случи лесно, но можем да опитаме", посочва Меркел, цитирана от Die Welt.

Какво е значението на зимния туризма за България?

Като цяло туристическият сектор има важно значение за икономиката на страната, като той допринася за около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП). На фона на летния туризъм този през зимните месеци все още има относително малък дял. През последните години обаче неговото значение нараства, а курортите у нас привличат повече високоплатежни посетители.

Сезон 2018/2019 година е последният, който не беше засегнат от пандемията. Според данните на ресорното министерство приходите от международен туризъм за този сезон са били в размер на близо 565 милиона евро или с 4,6% повече от резултата за предходния. За същия период страната е била посетена от 1,631 милиона чужденци, като 406 хиляди от тях са нощували в хотели с 4 или 5 звезди.

До 80% спад на чужди туристи и загуби от 250 милиона лева ни очакват през зимния сезон

До 80% спад на чужди туристи и загуби от 250 милиона лева ни очакват през зимния сезон

През септември е отчетен близо 60% спад на посещенията на чужденци у нас на годишна база

За периода декември 2019 - март 2020 година посещенията на чуждестранни туристи в българските зимни курорти са се свили с 5,4% до общо 1,542 милиона души в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Приходите са в размер на 457 милиона евро.

От бранша очакват резултатите за тазгодишния сезон да са много по-разочароващи от отчетения лек спад през предходния. Според изчисленията на икономисти спадът на международния туризъм ще бъде в рамките на между 60 и 80%, а загубите в стойностно изражение ще са в размер на около 250 милиона лева.