Корона кризата коства на туризма в България приходи от около 800 милиона евро или над 1,5 милиарда лева през тази година в резултат на острия срив на броя на чуждестранните посетители в страната, който не може да бъде компенсиран от по-активно почиващите у нас българи.

Това обобщават от БАН в анализ, който разглежда негативния ефект на пандемията върху индустрията, която отговаря за около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Отливът на чуждестранни посетители засяга сериозно по-малките общини, разчитащи на приходите от туризъм, като очаквано и там "унищожените" работни места са повече.

От документа става ясно, че най-тежките месеци за индустрията, както и за икономиката като цяло, остават тези през второто тримесечие. За периода между април и юни броят на пътувалите у нас, както и на реализираните нощувки е с повече от 90% надолу в сравнение със същите месеци на миналата година.

Експертите посочват, че зимният туризъм, който все още носи далеч по-малък брой туристи и на приходи от летния, няма да помогне за компенсирането на загубите от най-активните топли месеци.

В същото време обаче от БАН смятат, че при втора вълна на коронавируса у нас хотелите трябва да бъдат оставени отворени, тъй като приходите от декемврийските празници ще им помогнат да запазят бизнеса си и да покрият разходите по кредитите си.

В разгара на лятото у нас е отчетен 77% срив на приходите от нощувки на чужденци

В разгара на лятото у нас е отчетен 77% срив на приходите от нощувки на чужденци

От българските граждани намалението е с 11.6%

Преди дни от Националния статистически институт (НСИ) представиха данните за традиционно един от двата най-активни летни месеца. Според тях през юли приходите от нощувки са били с 64,6% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година. Тези, генерирани от посещенията на чуждестранни граждани, са със 77,1% по-малко, а от българи - с 11,6%.

Дни по-рано Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма коментира, че за месеците юли и август по Черноморието туристите са с 2 милиона души по-малко в сравнение с 2019 година.

По неговата оценка основният удар са понесли по-големите хотели, разчитащи на чуждестранни туристи. От друга страна от ситуацията са успели да се възползват малките семейни хотели и къщи за настанявания, при които заетостта на легловата база расте с 14 на сто.

След срива на туристи в активния сезон, българите остават на море до средата на октомври

След срива на туристи в активния сезон, българите остават на море до средата на октомври

Това прогнозира експерт