На фона на рекордния срив в туризма в най-активния период на летния сезон, септември месец се оказва доста интензивен от обикновено. Според експерти може да се окаже, че българските туристи ще пътуват активно в страната и на морето до края на месеца или дори до средата на октомври.

"Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за гости, семейните хотели. Магистралите станаха тесни", това коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в интервю пред БНТ.

По неговите думи около половината от местните туристи през следващите седмици ще почиват на Черноморието.

"Проработи туризъм с човешко лице", добавя той. Експертът посочва, че малкият семеен бизнес не се е оказал толкова тежко засегнат, колкото по-големите играчи на пазара, които разчитат на нискобюджетен туризъм и наемат на работа хора от Украйна и Молдова.

"Ние сме имали свръхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи", смята Драганов.

По неговите думи българските посетители са доволни от по-ниските цени по Черноморието през тази година, но продължават да правят сравнение с Гърция.

Преди време Румен Драганов коментира, че в резултат на пандемията и ограниченията за пътуване, 80% от българските туристи са избрали да почиват в страната вместо в Гърция и Турция.

"Макар че по Черноморието общо за юли и август имаме с 2 милиона туристи по-малко в сравнение с миналата година, някои хотелиери в малките морски и планински градчета предпочетоха да рискуват и да отворят, но да съхранят персонала и постоянните си клиенти", заяви тогава той и добави:

"Именно те спечелиха в пандемията и в кризата за задгранични клиенти, защото привлякоха български туристи и дори бележат рекорди по заетост на легловата си база с отдавна невиждан ръст от 14%".