След провал на летния сезон, когато много хотелиери спряха дейността си, а загубите възлизаха между 1 -1,2 милиарда лева, перспективите за зимния сезон не са съвсем добри. Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон. Заради коронакризата, прогнозираните загуби от зимния туризъм са около 250 млн. лв., коментира за "Хоризонт" икономистът Адриан Николов пред БНР.

Повече от половината туристи по зимните курорти са чужденци. Очаквано отливът през тази година ще свие наполовина приходите, което ще удари предимно местната икономика на общините, каза Николов.

"Миналата година приходите от нощувки от зимния туризъм е около 200 милиона лева. Ако сложим, че горе-долу останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, това сочи нормалният анализ, обемът е бил около 450 или 500. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250, които идват от чужденци".

За българите се очаква да предпочетат на останат на почивка в България през зимния сезон.

"През зимния туризъм има една доста по-ясна подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март", каза още експертът.

Междувременно през септември е отчетен пореден спад на пътуванията на български граждани в чужбина на годишна база, според данни на Националния статистически институт.

Пътуванията на български граждани в чужбина през септември са с 15% под регистрираните през същия месец на 2019 година. Добрата новина е, че в сравнение с април 2020 г. от 75,3 хиляди обаче пътуванията нарастват над 7 пъти.

През септември България е посетена от 563,7 хиляди чужденци, или с 56,2% по-малко спрямо септември 2019 г., но техният брой също нараства близо 7 пъти спрямо април от едва 81,2 хиляди чуждестранни посетители, сочи информацията на НСИ.