Германската BMW Group и индийската Tata Technologies ще създадат съвместно предприятие за разработване на автомобилен софтуер за баварския производител на луксозни автомобили, съобщава Reuters.

Индия е център за разработка на софтуер за световни автомобилни производители и производители на авточасти, включително Volvo и Magna International, като същевременно сме свидетели на нарастващи инвестиции от компании, включително Toyota Motor и Mercedes Benz за увеличаване на производството.

Индия иска да доминира в индустрията за чипове до 5 години

Индия иска да доминира в индустрията за чипове до 5 години

Докато компаниите намаляват зависимостта си от Китай

Предприятието BMW-Tata Technologies, първото партньорство между двете копанииа, ще разработи автомобилен софтуер за автоматизирано шофиране и система за табло, наред с други функции, казаха от Tata, но не разкри ханикакви финансови подробности за споразумението, пише Ройтерс.

BMW Group и Tata Technologies ще притежават по 50% дял в новосъздадената компания.

BMW има производствен завод в южния индийски град Ченай и получава двигателите си в страната от Force Motors , докато TVS помага за производството на мотоциклети на немската компания.

Съвместното предприятие ще работи в Ченай, Бенгалуру и Пуна и ще започне работа със 100 служители, казаха от Tata Technologies.

Индийската Tata Group възнамерява да инвестира 5 млрд. долара в завод за батерии във Великобритания

Най-големият индийски конгломерат възнамерява да инвестира 5 млрд. долара в завод за батерии във Великобритания

Очаква се производството на батерии в новия завод да започне през 2026 година

Tata Technologies, подразделение на най-големия производител на автомобили в Индия по приходи Tata Motors , предоставя инженерни и технологични услуги на автомобилни, авиационни и тежки машинни фирми, включително Honda, Ford и Airbus.

Цената на акциите на индийската компания се повишиха с повече от 7% след обявяването на съвместното предприятие.

Пазарната капитализация на индийския конгломерат Tata Group надхвърли БВП на Пакистан

Пазарната капитализация на най-големия индийски конгломерат надхвърли БВП на Пакистан

Част от компаниите в конгломерата са удвоили стойността си за година

Компанията стана публична през ноември миналата година, за да стане първата компания от Tata Group, която стартира първично публично предлагане от почти две десетилетия. Цената на акциите се увеличи повече от два пъти спрямо тези на борсата.