Индия иска да бъде сред петте най-големи производители на полупроводници в света през следващите пет години. Тази заявка дава министърът на електрониката, информационните технологии, железниците и комуникациите Ашвини Вайшнав. "Смятаме, че през следващите пет години ще бъдем сред петте най-големи страни за производство на чипове в света", коментира той, цитиран от CNBC.

По данни от края на миналата година Тайван държи около 46% от глобалния капацитет производство на полупроводници, следван от Китай (26%), Южна Корея (12%), САЩ (6%) и Япония (2%), според компанията за пазарно проучване TrendForce.

Индия ще напредне на фона на стремежите на все повече компании да намалят зависимостта си от Китай.

Миналата седмица американският гигант от сектора Qualcomm отвори нов център в Ченай. Той ще се фокусира върху проектирането на безжични технологии и ще създаде 1 600 работни места в страната.

"Започнахме да инвестираме в Индия, преди тя да стане популярна. Изграждаме присъствие в Индия вече повече от десетилетие", заявява изпълнителният директор на Qualcomm пред CNBC.

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Изпълнителният директор на OpenAI иска тотално да промени полупроводниковата индустрия

Миналата седмица министър-председателят Нарендра Моди откри три завода за полупроводници. Един от тези заводи е съвместно предприятие между Tata Electronics и тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Председателят на PSMC Франк Хуанг пък коментира, че целта е да се създаде първият полупроводников чип в Индия до 2026 г.

Ашвини Вайшнав прогнозира, че глобалният сектор на полупроводниците ще струва трилион долара през следващите седем години, заради големия капацитет от таланти и фокуса на страната върху увеличаване на производствените си възможности.

"Това е подходящият момент да сме в полупроводниковата индустрия и ние много бързо спечелихме доверието на цялата световна индустрия", добави министърът.

Доставчикът на Apple Foxconn - Hon Hai Precision Industry, обяви през ноември, че планира да инвестира над 1,5 милиарда долара в Индия, за да изпълни своите "оперативни нужди".

"В световен мащаб всички компании гледат на Индия като на естествена дестинация за следващото инвестиционно решение", коментира министърът.