Пазарната капитализация на индийския конгломерат Tata Group надхвърли размера на цялата икономика на съседния на Индия Пакистан, съобщи Hindustan Times.

"Пазарната капитализация на Tata Group достигна 365 милиарда долара, а Международния валутен фонд (МВФ) оцени брутния вътрешен продукт (БВП) на Пакистан на близо 341 милиарда долара", съобщава изданието.

Пакистан е на пето място в света по брой на населението си, обаче по БВП на човек от населението е от най-бедните страни в света.

Индия вече е най-многобройната страна в света, а нейната икономика е пета в света, с перспектива след няколко години да се придвижи напред.

Индия започва производство на 155-милиметрови "умни" снаряди и то за първи път

5-тата икономика в света започва производство на 155-милиметрови "умни" снаряди и то за първи път

Снарядите ще се изстрелват от артилерийски оръдия 39-и и 45-и калибър

Tata Group е най-големият конгломерат в Индия, основан през 1868 година. Продуктите и услугите на компаниите от конгломерата са представени в повече от 150 държави в света. Самата група включва 29 публични компании, включително в областта на авиопревозите, автомобилостроенето, машиностроенето, енергетиката, стоманодобивни компании и много други.

Както отбелязва изданието, по-голямата част от новото наскоро станало увеличение на пазарната стойност на Tata Group е заради нарастването на рентабилността на компаниите от групата.

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Потребностите на страната от енергоносители ще се удвоят до края на десетилетието

Така, най-малко 8 компании от Tata, включително новорегистрираната Tata Technologies, са удвоили стойността си през последната една година, а именно: TRF, Trent, Benaras Hotels, Tata Investment Corporation, Tata Motors, Automobile Corporation of Goa и Artson Engineering.

Изданието същевременно отбелязва, че ако се има предвид и прогнозната пазарна стойност на компаниите от Tata Group, които не са борсово търгувани (Tata Sons, Tata Capital, Tata Play, Tata Advanced Systems), както и авиационния бизнес на групата (Air India и Vistara), то тогава общата оценка на стойността на бизнеса на Tata може да нарасне с още 160-170 милиарда долара, т.е. може да превиши 500 млрд. долара.

Азиатската стомана "превзема" Европа

Азиатската стомана "превзема" Европа

Кои са новите най-големи доставчици за Европа, след налагане на санкции на Русия