Индийският технологичен институт в Мадрас, намиращ се в Южната част на страната, е подписал споразумение с индийското държавно оръжейно предприятие Munitions India Limited за разработване на първите за Индия 155-милиметрови управляеми боеприпаси, съобщава The Times of India. Икономиката на вече най-многобройната по население страна, е четвърта в света.

По думите на участници в разрабатката, новите боеприпаси ще съдържат система за насочване, навигация и управление, както и технология за изолация на ролките, предпазител, корпус на снаряда и бойна глава.

В Индия започва производството на автомат "Калашников"

В Индия започва производството на автомат "Калашников"

Стрелковото оръжие ще може да се изнася и в трети страни

"Умният" снаряд ще бъде снабден със сложни технологии, миниатюрна електроника, датчици и механична конструкция", коментира представител на Технологичния институт.

Предложеният "умен" снаряд ще използва за насочване индийската навигационна спътникова система. "Това означава независимост от спътниковите системи на чужди правителства", посочват разработчиците.

Предвижда се снарядите да се изстрелват от артилерийски оръдия 39-и и 45-и калибър, без да са необходими промени в оръдейната система. Максималната далечина на полета ще бъде 38 км, а минималната - 8 км. Предпазителят ще работи в три режима, с възможност за избор на височина на взрива, точкова или забавена детонация.

Вторият в света производител на захар Индия може да се наложи да я внася

Вторият в света производител на захар може да се наложи да я внася

Страната е и вторият по големина износител и може да влияе на цените на стоката