Индия, вторият по големина производител на захар в света, може да премине към внос на сладката стока през 2025 г., поради нарастващото вътрешно потребление и намаляващите реколти.

"Производството на захар в Индия през тази селскостопанска година, поради слабите дъждове, се очаква да изостане от потреблението за първи път от седем години. Така Индия може да бъде принудена да стане вносител на захар от първата половина на 2025 г.", съобщава Reuters, цитирайки представители на сектора.

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Потребностите на страната от енергоносители ще се удвоят до края на десетилетието

Отбелязва се, че на фона на перспективата Индия да бъде принудена да премине към внос на захар, световните цени на този продукт може да се покачат отново, макар че миналия месец вече достигнаха максимума от много години.

Тази ситуация, както посочва агенцията, може да е от полза за водещия в света износител на захар - Бразилия.

Търговци "на едро" казват пред агенцията, че по всяка вероятност Индия ще забрани износа на захар от страната, на фона на перспективата производството й да падне под нивата на потребление.

Индия, която е и вторият по големина износител на захар в света, миналата година постави продукта в категорията на "стоки с ограничения" до 31 октомври 2023 г., "за да предотврати неконтролиран износ на захар и да осигури достатъчно за вътрешно потребление на разумна цена".

През октомври Индия удължи ограниченията за износ на видовете захар, за които вече бяха наложени. Наскоро Асоциацията на индийските захарни заводи съобщи, че производството на захар в страната през сезон 2023-2024 г. може да намалее с 3,3%, до 31,7 милиона тона.

Индия възобновява вноса на диаманти, след 2-месечна забрана

Световният лидер при шлифоването на диаманти възобновява вноса им, след 2-месечна забрана

Страната внася скъпоценни камъни и от Русия