Представителите на индийския сектор занимаващ се със скъпоценни камъни възобновяват вноса на необработени диаманти, включително от Русия. Това става след двумесечно прекъсване, съобщиха за ТАСС от Съвета за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижутерийни изделия (GJEPC).

"Периодът на забрана за внос на диаманти, който беше въведен на 15 октомври, приключи на 15 декември. Той важеше за всички доставчици и сега е отменен за всички. Мисля, че доставките от Русия също би трябвало да се възобновят", казва представител на Съвета, отбелязвайки, че все още е рано да се говори за обеми на вноса в натура и финансово. Същевременно една от големите индийски бижутерски компании потвърди за ТАСС, че продължава да работи с руски доставчици.

Индийският сектор за обработка и търговия на диаманти препоръча през есента спиране на вноса на необработени диаманти в страната за два месеца - от 15 октомври до 15 декември. През първата седмица на декември представители на търговски организации отново проучиха ситуацията на пазара и стигнаха до извода, че въпросът с цените на необработените и шливованите диаманти се е подобрил.

Председателят на GJEPC Випул Шах отбеляза в тази връзка, че "секторът се надява, че цените ще останат стабилни и устойчиви през следващите месеци, тъй като търсенето на естествени диаманти постепенно се възстановява на основни пазари като САЩ, Китай, Близкия Изток и Европа".

Индия е световен лидер при шливоването на необработени диаманти. В страната са разположени около 90% от всички шлифовъчни мощности в света. Индия използва както собствени необработени диаманти, така и закупени от чужбина, главно от Африка и Руската федерация.

Колко руска пшеница смята да внесе Индия

Колко руска пшеница смята да внесе Индия

Цените в страната се повишават