Пандемията от коронавирус и мерките срещу нея ще доведат до U-образна рецесия, в която много от бизнесите няма да оцелеят, сочат данните от ново изследване, проведено от YPO сред над 3,5 хиляди главни изпълнителни директори от цял свят, предаде Reuters.

Според 60% от тях възстановяването няма да бъде V-образно, както се очакваше по-рано, а U-образно, което означава, че икономиката ще се задържи по-дълго време на дъното, преди да започне да расте отново. Почти една четвърт от запитаните или 22% предвиждат възстановяването да бъде последвано от вторична рецесия.

Според 11% от анкетираните коронавирусът ще създаде заплаха за оцеляването на фирмата им, а други 40% посочват, че пандемията създава заплаха за него.

Икономист чака фалити на държави

Икономист чака фалити на държави

И прогнозира възможна нова криза в еврозоната

"Не сме виждали подобна криза от над сто години и някои от най-разпознаваемите имена няма да я преживеят", каза главният изпълнителен директор на Aspen Medical Глен Кийс.

Сред 41% от представителите на хотелския и ресторантьорския бизнес компаниите им са изправени пред риск от фалит. Сред авиопревозвачите този дял е 30%, а сред търговците на едро и дребно - 19%.

На другия полюс са земеделците, заводите, мините и доставчиците на комунални услуги, 10% от които виждат увеличаване на приходите си в условията на текущата рецесия.

Въпреки всичко, прогнозата на две трети от главните изпълнителни директори, участващи в проучването, е приходите им да спаднат. "Ние сме в непознати води, изпълнени с безпрецедентно висок брой падини, които са предизвикателство за самото съществуване на бизнеса", каза и главният изпълнителен директор на YPO Скот Мордел.