След замразяването на икономиката в САЩ малките и средни бизнеси рязко започнаха да изпитват затруднения, а много от тях вече и фалираха. Оцелелите обаче се насочиха към банките за свежа ликвидност, след като някои от тях получиха студен душ, когато се оказа, че някои онлайн кредитни институции изненадващо изтеглиха кредитните си линии за бизнеса.

През последните седмици най-голямата кредитна институция в страната, JPMorgan е преустановила отпускането на нови заеми, които не са обезпечени от Програмата за защита на доходите на финансовото министерство. За момента от банката са получили 375 хил. молби за финансиране на обща стойност 40 млрд. долара, като общият размер на програмата е 350 млрд. долара, предаде Zero Hedge.

Почти като 2008 г.: Кредитна компания спря заемите на клиентите си без предизвестие

Почти като 2008 г.: Кредитна компания спря заемите на клиентите си без предизвестие

Kabbage е изтеглила кредитните линии и сега ще осигурява държавни заеми

Всички ресурси по оценка на кредитополучателите на институцията са били насочени към работата с програмата на министерството и се очаква тя да възобнови работата с частни клиенти към началото на следващата седмица, посочи неин говорител. "Това означава, че ако някой бизнес има нужди отвъд лимитите на програмата, която финансира само плащанията на заплати, той ще трябва да се обърне към други източници или институции", посочват от Zero Hedge.

Според сайта, това е проблем, защото през изминалия месец кредитирането към бизнесите е нараснало с 400 млрд. долара, което е най-скоростното му увеличаване в историята. Те обясняват този ръст с увеличаването на паричното предлагане, насочено към търговските банки, и с факта, че корпоративните кредити са един от продуктите с най-висока доходност.

Заради кризата: Trump Organization вече преговаря за разсрочване на кредитите си

Заради кризата: Trump Organization вече преговаря за разсрочване на кредитите си

Ако фалират, Deutsche Bank може да се окаже в положение да събира средствата си от действащия президент

Но финансирането, отпуснато от финансовото министерство, не носи риск за търговските институции, което го превръща в значително по-добра опция, тъй като тогава за тях няма риск, че активите, чрез които заемът е обезпечен, ще изгубят стойността си в настоящата криза.