Trump Organization, семейната компания на президента на САЩ Доналд Тръмп, е влязла в преговори с Deutsche Bank за отлагане на част от кредитите си, тъй като е засегната от пандемията от коронавирус, предаде Bloomberg, позовавайки се на източник запознат с преговорите. Разговорите между двете са започнали още в края на миналия месец, като и други компании са в преговори с банката.

Проблемът с обслужването на кредитите е глобален, тъй като много бизнеси спряха работа заради срива на търсенето, проблемите във веригите на доставки или регулациите на правителствата. "Но молбата на Trump Organization е особено деликатна, след като Deutsche Bank реши да я държи на една ръка разстояние, когато той стана президент", посочват Матю Лейзинг и Стивън Арънс за Bloomberg.

Най-големият европейски кредитор до момента е финансирал голф клуб във Флорида, готел във Вашингтон, окръг Колумбия, и кула в Чикаго. Два от тези имота бяха засегнати от пандемията, по данни на New York Times, а голф курортът Doral, намиращ се до Маями, изцяло е спрял работа. Хотелът във Вашингтон пък е спрял работата на ресторанта и бара си.

Тръмп не харесва ниските цени на петрола и заплашва с ответни мерки

Тръмп не харесва ниските цени на петрола и заплашва с ответни мерки

Напрежението продължава да расте, а цените на петрола падат още повече

Същевременно процесът по отдаването му на лизинг беше прекратен заради срива на пазара на недвижими имоти в страната. Търговските площи са сред най-уязвимите площи, след като хотелите и търговските обекти бяха затворени. Но докато останалите бизнеси имат достъп до фонд за 500 млрд. долара, президентът и семейството му не могат да се възползват от него.

Нещо повече, при сключване на договорите между 2012 и 2015 г., те са били гарантирани лично от Тръмп, което означава, че Deutsche Bank може да се окаже в състояние да събира плащанията си от действащия президент на САЩ, ако компанията му фалира.

Trump Organization влезе и в преговори за лизинговите вноски на голф клуб във Флорида, като групата до голяма степен затвори игрищата в този щат и в Ню Джърси, както и друг хотел в Лас Вегас. Щетите върху компанията на президента се оценяват на загубени приходи на стойност 1 млн. долара дневно.