Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще наложи тарифи за вноса на суров петрол, ако трябва да "защити" енергийните работници от САЩ от срива в цената на петрола, който дойде в резултат от войната между Русия и Саудитска Арабия за пазарен дял. "Ако цените на петрола останат такива, каквито са сега, бих направил това с много значителни тарифи", заяви президент на САЩ, предаде Reuters.

Цените на петрола се сринаха с около две трети тази година, тъй като пандемията от коронавирус "спъна" търсенето на петрол и като основни производители Русия и Саудитска Арабия увеличиха производството си във войната за пазарен дял.

Тръмп заяви, че очаква двете страни да постигнат споразумение за намаляване на производството с до 15 милиона барела на ден. Нито една страна не потвърди коментарите му, но той смята, че тарифите може да бъдат избегнати.

През последните години Съединените щати се превърнаха в най-големия производител на петрол в света, като понякога конкурираха износа с Русия и членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Петролът записа един от най-добрите си дни в историята

Петролът записа един от най-добрите си дни в историята

Тръмп убедил Москва и Рияд да намалят добива с 10 млн. барела дневно

Тъй като цените на петрола спадат, много енергийни компании в САЩ са изправени пред фалити и работниците са изложени на риск от съкращения.

"Трябва да спасим индустрия", каза Тръмп, като заяви потвърди своята подкрепа за петролния сектор.

Още изненади

Междувременно цените на петрола се понижиха още - с повече от 1 долар за барел, след като световните производители отложиха срещата за обсъждане на намалението на производството, което отчасти би могло да облекчи свръхпредлагането на глобалните пазари.

Суровият Brent падна до близо до 30 долара за барел, понижил се с 1.29 долара, или 3.8%. West Texas Intermediate (WTI) падна с 1,66 долара, или 5,9%.

В края на миналата седмица цените се повишиха, заедно с надеждата, че ОПЕК и нейните съюзници ще постигнат сделка за намаляване на суровите доставки в световен мащаб с поне 10 милиона барела на ден.

Руският петрол падна под 11 долара за барел

Руският петрол падна под 11 долара за барел

При тази цена страната на практика не получава постъпления от данъка върху него

Производителите трябваше да проведат срещата в понеделник, но тя се отложи за 9 април.

"Просто беше необходимо закъснение в срещата между Саудитска и Русия, за да нокаутира вятъра от този митинг", заяви Майкъл Маккарти, главен стратег на CMC Global Markets в Сидни.

Ръководителят на Международната агенция по енергетика заяви, че запасите от петрол все още ще се увеличат с 15 милиона барела дневно през второто тримесечие, дори при намаляване на производството на 10 милиона барела на ден. Той призова най-богатите в света икономики да обсъдят повече начини за стабилизиране на петролните пазари.