В първите месеци на пандемията в социалните мрежи започна да се върти усилено едно шеговито твърдение, което обаче се основава на реалността. "Кой движи дигиталната трансформация на компанията, в която работите?", се питаше в задачата. А възможните отговори бяха три: главният изпълнителен директор; главният технологичен директор; Covid-19. Зачертаният отговор бе третият, Covid-19.

Звучи забавно, но е самата истина, гласи и доклад на McKinsey, според който само за няколко месеца кризата спомогна за ускоряване на дигитализацията на бизнеса с темп, който се очакваше да отнеме години. В изследването на консултантската компания се намира и още един извод: почти всички мениджъри очакват въведените промени в начина, по който работим, да останат за постоянно и след пандемията.

Нуждата да работим дистанционно от безопасността на собствения си дом превърна технологичните иновации от любопитни и желани в абсолютно необходими. Това си пролича и от отчетите на големите технологични компании, които се справиха отлично през кризисната 2020 г. Samsung, често определяна като "барометър на технологичната индустрия" заради огромното значение на компанията като доставчик на компоненти и като производител с лидерски позиции в редица потребителски продуктови категории, изпрати годината с повишение на печалбата от една трета.

Снимка 520004

Източник: Samsung

Една от причините за повишения интерес към продуктите на компанията е, че Samsung беше в позиция да предостави цялостна екосистема от продукти, която улесни значително бизнеса и потребителите в преминаването към "новата нормалност". Така именно през 2020 г. разработваните с години иновации се отплатиха щедро за труда и циментираха позицията на Samsung на върха в технологичния сектор.

Изграждането на цялостна екосистема от разнообразни технологични продукти е мечта на компаниите в индустрията. Успешното постигане на тази цел носи висока добавена стойност за потребителите — а оттам по-широко признание за компанията и повишено търсене на продуктите ѝ.

В центъра на екосистемата на Samsung са смартфоните, които вече се превърнаха в естествено продължение на самите нас, а около тях е изградено цяло "съзвездие" от различни продукти — от лаптопи, през умни преносими устройства и различни IoT сензори, до телевизори и домакински уреди.

Наличието на няколко устройства, които са свързани помежду си, спестява време и главоболия в ежедневието ни — и от 9 до 5, и след края на работния ден. Балансът между работа от вкъщи и от офиса, който ще трябва да пазим и занапред, ще създаде редица предизвикателства, както практиката вече показва, и именно на технологичните иновации на водещите компании ще разчитаме все по-често, за да ни спасяват.

Снимка 520003

Източник: Samsung

Свързаността на отделните устройства и вградената облачна услуга, която работи невидимо, ще ни помага да синхронизираме работата по документи, например, от лаптопа вкъщи с компютъра на работа — без да се налага да мислим за това. А финалните щрихи и корекции могат да бъдат направени през смартфона дори в движение, благодарение и на доброто партньорство между Samsung и Microsoft и наличието на пълен офис пакет и на мобилните устройства. Готовият за презентация файл пък лесно може да бъде изпратен към друго Galaxy устройство с Nearby Share технологията на компанията. А може и директно да бъде показан на големия монитор в залата чрез Samsung DeX, която превръща телефона в истински компютър.

Нуждата ни да "прехвърляме" различни задачи между устройствата не се ограничава само до файлове. В екосистемата на компанията можем да местим и видеосрещите, с които ще запомним 2020 г. — от телефона на таблета или компютъра, а дори и на Samsung телевизора. Същото важи и за телефонните обаждания и съобщенията, които получаваме — на тях може да отговаряме чрез телефона, часовника, таблета и компютъра.

При тези случаи впечатление правят и новите безжични слушалки Galaxy Buds Pro, които автоматично прехвърлят връзка между устройствата — когато телефонът ви звънне, докато гледате видео на таблета например.

Снимка 513811

Източник: Samsung

Екосистемата на Samsung има и други предимства при работата от вкъщи за тези, на които им се налага да работят с много файлове и визуална информация. Иновациите на компанията премахват нуждата да купуваме втори монитор, например, като превърнем в такъв телевизора или таблета.

Възможности за свързаност и взаимозаменяемост в екосистемата на Samsung има още много и те не включват само работата, а и свободното време. Функцията Smart Trainer, например, превръща телевизора в личен фитнес, като технологията следи движенията в реално време и предоставя обратна връзка на база събраните данни.

Серията S21 — в центъра на "галактиката"

Основните устройства в екосистемата на Samsung са смартфоните и най-вече най-новите върхови модели от серията Galaxy S, които компанията представи преди месец. С иновациите, вложени в тях, технологичният гигант запазва лидерската си позиция в някои от най-важните за потребителите функции.

S21, S21+ и S21 Ultra (за който може да прочетете повече тук) обединяват последните иновации на компанията с най-стилния дизайн в серията досега и демонстрират посоката, в която южнокорейският гигант се насочва.

Компанията е едноличен лидер при дисплеите и демонстрира превъзходството си с новите панели, вложени в серията S21. Те вече поддържат 120Hz опресняване и при най-високата резолюция, а яркостта и контрастът им се повишават. А писалката S Pen вече може да бъде използвана и при S21 Ultra.

Снимка 513806

Източник: Samsung

Samsung, най-големият производител на смартфони в света, се позиционира уверено като лидер и в следващата най-важна мобилна технология през следващите години — 5G. Моделите от новата серия са готови за 5G революцията благодарение на разработения от компанията чипсет Exynos 2100, който поддържа и трите радиочестоти, върху които мрежата от следващото поколение ще се разпространява. С максимална скорост на сваляне от 7,35 Gbps и Wi-Fi технология от следващо поколение моделите ще разширят възможността да работим и да се забавляваме по всяко време и от всяка точка, от която пожелаем.

Затова помагат и големите батерии, с които моделите са снабдени — с между 4 000 mAh за S21 и 5 000 mAh за S21 Ultra те дават възможност за цял ден далеч от зарядното.

Снимка 513794

Източник: Samsung

Със серията S21 Samsung запазва и високите си позиции при мощността на самия процесор. Той е с 20% по-мощен от предшественика си, като в същото време е по-енергийноефективен.

Компанията удвоява усилията си и при още една тенденция, която ще е водеща в технологичния свят през следващите десетилетия — изкуствения интелект.

Именно на мощния процесор и на изкуствения интелект дължим и високото качество на снимките и видеото, на което са способни моделите от серията S21.

Особен акцент тази година Samsung поставя на разнообразните видеовъзможности, които смартфоните предлагат. Функции като Vlogger View, която позволява заснемане едновременно на видео от предната и задна камера, съвсем не е лесна задача. Vlogger View е част от Director"s View, която едновременно включва и трите задни камери и е готова във всеки един момент да превключи към всяка една от тях. Съвместната им работа изисква изключителна процесорна мощ и енергийна ефективност и постигането на подобен успех отличава Samsung сред конкурентите. Същото важи и за 8K видеозаписа — нещо, по което останалите компании тепърва работят. Както и възможността и трите задни камери да записват висококачествено видео с резолюция 4К и 60 кадъра в секунда.

Снимка 518281

Източник: Samsung

В комбинация с наличието на 12-битови RAW файлове, още по-ясни нощни снимки и 100-кратното оптично приближение при S21 Ultra, Samsung успява да постигне двете цели, които си поставя: от една страна любителите на фотографията да се доближат до професионалните снимки и видео без да имат умения, а от друга — да дадат на професионалистите ненадмината комбинация от контрол и качество.

Любопитен пример за екосистемата на компанията е възможността новите безжични слушалки Buds Pro да бъдат използвани като микрофон при заснемане на видео от статив.

Новият модел, който разширява гамата на Samsung, е най-усъвършенстваният досега. Освен с привлекателния си и различен дизайн, слушалките се отличават с водеща технология за активно потискане на околните шумове, която елиминира 99% от тях. Външният им вид обаче не е самоцел, а е още един пример с интелигентно инженерно решение. Аеродинамичният им дизайн намалява шума, когато навън е ветровито, посочват от компанията.

Снимка 513923

Източник: Samsung

Иновациите, представени в началото на тази година, продължават и със SmartTags, като допълнително разширяват екосистемата на Samsung. Малките устройства използват Bluetooth Low Energy (BLE) технологията, а SmartTags+ ще поддържат и UWB, за да разрешат един проблем, който е толкова стар, колкото човечеството. Поставяйки ги върху различни вещи, като например ключове или дори върху нашийника на домашния любимец, потребителите ще могат да виждат във всеки един момент през телефона си къде се намират те.

Снимка 520006

Източник: Samsung

Това е възможно чрез напредничавата технология, която Samsung използва. Чрез приложението на Galaxy смартфоните ще може да виждате силата на сигнала от SmartTag и така да се ориентирате къде точно сте оставили ключовете си вкъщи. Ако предметът или домашният любимец не са около вас, отново има начин те да бъдат открити. SmartTag ще предават анонимно и сигнала до всички Galaxy телефони в близост, които пък ще изпращат информацията до Samsung, а оттам и на вашето устройство. Целият процес ще бъде напълно анонимен за всички по веригата, освен за вас.

Освен това те могат да бъдат използвани и за включване на различни устойства — например умните лампи и телевизора, когато се приберете вкъщи.

Запазването на лидерската позиция, особено в бързо движещия се технологичен свят, е по-трудно от самото ѝ достигане. Samsung обаче разполага с всички предпоставки да успее да се задържи начело и през следващите години, благодарение на лесните за използване и висококачествени технологии, обърнати към потребителя. По всичко личи, че компанията се справя отлично и със създаването на пълна екосистема от продукти, които работят най-добре заедно — което прати устройствата ѝ от разнообразни категории по-привлекателни и полезни.