2021 може и още да е в самото си начало, но най-добрият Android смартфон за годината вече е на пазара. Samsung, най-големият производител на умни телефони в света, тази година избърза и представи новата си серия S21 по-рано от обичайното. А Money.bg имаше възможността да прекара няколко дни с топ модела S21 Ultra и слушалките Galaxy Buds Pro.

Samsung Galaxy S21 Ultra надгражда над миналогодишния S20 Ultra, който надхвърли очакванията на анализаторите за продажбите — въпреки пандемията и икономическите последици от нея. Какви ще са продажбите на S21 Ultra не знаем, но нашите очаквания вече бяха надхвърлени във всеки един друг аспект.

Дизайнът винаги е бил въпрос на лични предпочитания, но е трудно да се отрече, че S21 Ultra е сред най-отличаващите се и стилни устройства на пазара в момента. Тазгодишното решение за отделяне на камерите от останалата част от гърба е изглежда елегантно, вероятно и заради неусетното преливане на блока със страничната метална рамка. В комбинация с матирания черен гръб в модела (по който отпечатъци почти не остават), койтоизползвахме, S21 Ultra оставя впечатление за истински премиум устройство.

Снимка 513807

Източник: Samsung

Дисплеят е друга област, в която моделът успешно защитава името Ultra. Произведеният от Samsung панел е значително подобрен спрямо миналогодишния модел и застава на върха в индустрията. Размерът му е 6,8" по диагонал, а максималната резолюция е 3200х1440 със съотношение на страните 20:9. Корейският производител явно се отказва от заоблените дисплеи, което решение приемаме с облекчение — не само заради по-високия шанс плоският екран да остане здрав при изпускане. Говорейки за това, той е защитен от Corning Gorilla Glass Victus — най-новото решение на компанията, която обещава, че новото стъкло ще издържа на изпускане от височина 1,8 метра (не сме го тествали). Защита осигурява и IP68 рейтинга за водо- и прахоустойчивост.

По-интересното е, че тазгодишният панел също поддържа 120Hz опресняване, което прави скролването в социални мрежи, игрите и видеоклиповете по-приятно. В същото време моделът вече поддържа по-високата честота на опресняване и при максималната WQHD+ резолюция.

За времето, в което ще се завърнем навън, яркостта на дисплея е повишена с 25% до пикова мощност от 1 500 нита. Има и още едно подобрение спрямо миналогодишния модел: контрастът е повишен с 50%. Сертифициран и с HDR10+, гледането на разнообразно видеосъдържание е изключително удоволствие, за което помагат двата говорителя, които предлагат силен и дълбок звук.

Снимка 513806

Източник: Samsung

С дисплея вече може да "общувате" и с писалката S Pen, която се предлага отделно. А под него се крие сензорът за отключване с пръстов отпечатък, който тази година е по-голяма площ и значително по-бърз.

Камерите също обновени значително спрямо миналогодишните модели. Водещият сензор е с резолюция 108MP, като обичайно телефонът снима при по-ниска резолюция, с което подобрява представянето при по-слаба от идеалната светлина, но с едно натискане може да превключите на 108MP. Освен нов и по-добър сензор, S21 Ultra включва и по-"умна" камера. Samsung обещават трикратно по-добър динамичен обхват на снимките, което телефонът постига със Smart ISO Pro технологията. За разлика от конвенционалната, тази система прави две снимки с различна експозиция едновременно, а не една след друга. Ако наистина обичате да снимате, S21 Ultra вече предлага и 12-битов RAW формат, при който снимката задържа 64 пъти повече информация за повече възможности при последваща обработка. И без обработка обаче снимките всеки път са отлични с богати, но реалистично предадени цветове, с много детайл и без шум — дори през нощта.

Далеч по-интересни от обикновените снимки е възможността за оптично приближаване — тоест без загуба на качество. S21 Ultra е първият телефон, който има не една, а две телефото камери. Това е нужно и полезно, тъй като ако тя беше само една — с десеткратно приближение например — докато достигнете до него увеличението е дигитално и носи по-ниско качество. Моделът предлага трикратно и десеткратно приближение, а качеството на снимките през деня не се различава от това на основния сензор. Чрез 10-кратното оптично приближение и дигитално приближение общо може да се приближите 100 пъти до обекта, който искате да снимате, макар и със загуба на детайл. S21 Ultra предлага и хитро софтуерно стабилизиране, което се активира с едно докосване — защото при 100-кратно приближение е трудно да останете чак толкова неподвижни.

Четвъртата камера е ултраширока и е подходяща за снимки в затворени пространства — или просто когато искате "да се отдалечите" от субекта. Тя също е обновена и вече разполага с автоматичен фокус, което позволява и макроснимки.

Снимка 518281

Източник: Samsung

S21 Ultra предлага и 8К видеозапис и поддържа 4К видео при 60 кадъра в секунда от всички камери, включително от предната. Оптичното приближение може да бъде използвано и при видео, заедно със стабилизацията. И тук са налични различни режими за заснемане, включително възможността да сменяте бързо четирите камери по време на запис или да включите във файла едновременно изгледа от някоя от задните и предната камери.

S21 Ultra използва най-модерния чипсет на Samsung — Exynos 2100, който тази година се справя по-добре на тестовете от конкурентния Snapdragon 888. Нямаме какво особено да кажем — процесорът е изключително мощен и с нищо не може да го затрудните. По-важното е, че тази година той е още по-енергийно ефективен. S21 Ultra разполага с 5 000 mAh батерия — с колкото бе и S20 Ultra, но в тестове новият модел изкарва с 30% повече с едно зареждане. Опитите да я "убием" за ден останаха безуспешни. По-дългият живот е важен и заради наличието на 5G, което е по-бърза, но и по-енергоемка технология. За съжаление не успяхме да тестваме скоростта - покритието в България все още е скромно, но така или иначе е важно един флагман да бъде подготвен за бъдещето. Говорейки за скорост, моделът разполага и с WiFi 6E технология, която обещава 4 пъти по-бърза интернет връзка.

В допълнение към свръхбързия процесор S21 Ultra се предлага с 12 или 16GB RAM и съответно с 256 или 512GB вътрешно пространство. Възможността за допълнителното му разширяване с MicroSD карта вече отсъства.

Има и други липси: адаптер за зареждане и слушалки, а кутията присъства само USB-C към USB-C кабел. Ако се сдобиете с адаптер, S21 Ultra предлага 25W зареждане, а безжичност — с 15W. С голямата си батерия и reverse charging технология моделът може да зарежда други телефони или аксесоари, като например представените през януари нови безжични слушалки с активно шумопотискане Buds Pro, най-добрите от Samsung досега.

Моделът стои стабилно в ухото, благодарение и на силиконовите уплътнения. Качеството на звука и микрофона е добро. Най-важната им функция обаче е активното шумозаглушаване, което според Samsung може да намали до 99% от околните звуци. С тази си задача Buds Pro се справят отлично. Добре работи и функцията, която намалява автоматично музиката и изключва заглушаването, когато засече човешки говор. Едно зареждане на батерията и кейса носят до 18 часа слушане на музика и разговори, като около пет минути заряд са достатъчни за един час работа.

Снимка 513923

Източник: Samsung

Ако искате да допълните Samsung екосистемата си с безжични слушалки, Buds Pro вероятно е най-добрият ви избор.

След всичко казано дотук е ясно — S21 Ultra заслужава името си. Моделът наистина е най-добрият Android телефон, който може да купите в момента, като и цената отразява това — тя започва от 2 549 лв. в свободна продажба.