Грузинската национална авиокомпания Georgian Airways заяви, че президентът на Грузия Саломе Зурабишвили няма да бъде допусната до нейните самолети - в отговор на призива на държавния глава към гражданите да не ползват превозите на авиокомпанията, след възобновяването на директните полети до Москва.

"Докато Саломе Зурабишвили не се извини пред грузинския народ, тя няма да бъде допусната на борда на наши самолети. Обвиненията спрямо нашата авиокомпания са несъстоятелни, особено от страна на президент, който няма дори 1% подкрепа от населението", казва председателят на Съвета на директорите на Georgian Airways Тамаза Гаяшвили, цитиран от грузинската телевизия Имеди.

Авиокомпанията Georgian Airways започна отново да изпълнява директни полети от Тбилиси до Москва на 20 май.

В тази връзка на 19 май президентът Зурабишвили каза на брифинг, че националната авиокомпанията се интересува само от обогатяване и сега тя "иска да се възползва тази нова реалност, която е неприемлива за голяма част от грузинското население". Тя подчертава че, "ще се въздържа да се качва на борда на грузински самолети, докато те са в ръцете на тази авиокомпания".

Припомня се от Интерфакс, че на 10 май руският президент Владимир Путин със свой указ отмени ограниченията за полети до Грузия, които бяха наложени от юли 2019 година. Министерството на транспорта на Русия заяви, че след премахването на ограниченията, руски авиокомпании ще летят между Москва и Тбилиси всеки ден, като за това ще се използват самолети руско производство.

САЩ и Европейският съюз от своя страна предупредиха Тбилиси за рисковете от санкции, в случай на възстановяване на въздушния трафик с Руската федерация.

Арменският драм е най-поскъпналата валута в света за 2022 година

Коя е най-поскъпналата валута в света за 2022 година

Икономиките на три бивши съветски републики бележат значителен ръст заради притока на руснаци