Приходите от куриерски услуги на "Спиди" АД са скочили с 20% през 2023 г. до 305,4 млн. лева, става ясно от отчета на дружеството.

Това включва и паричните постъпления от комисионни по парични преводи, които достигат 6,9 млн. лв. с ръст от 9.3% поради увеличение на броя и стойността на пратките с наложени платежи, става ясно още от официалната информация.

След сливането с "Геопост" и "Рапидо": "Спиди" с над 23 милиона лева ръст на приходите

След сливането с "Геопост" и "Рапидо": "Спиди" с над 23 милиона лева ръст на приходите

Печалбата на компанията за куриерски услуги достигна 15.3 милиона лева към края на юни

Според данните на Българската стопанска камара компанията е на второ място по приходи в сектора на куриерските услуги у нас, като пред нея се нарежда "Еконт Експрес". Последният ѝ отчет е за 2022 г., когато приходите са били в размер на 309,460 млн. лева (при около 255 млн. лева за "Спиди" за същия период). Това означава, че не е изключено да видим разместване на върха в куриерския сектор.

Положителен ефект върху приходите на "Спиди" е имало и вливането на "Геопост България" и "Рапидо експрес енд лоджистикс"..

Броят превозени пратки през годината достига 47,7 млн. броя или с 11.9% повече от същия период на 2022 година.

Нетната печалба на "Спиди" се понижава с 9,8% до 37 млн. поради намаление на получените дивиденти от дъщерните дружества. През 2022 г. компанията е била на първо място в сектора си по този показател.