Китайският национален превозвач Air China прекрати полетите между Пекин и Пхенян за неопределено време на фона на нарастващите санкции от САЩ, свързани с ядрени оръжия и ракетни програми на режима.

Компанията се позовава на слабото търсене. Полетите са прекратени, защото "бизнесът не е добър", съобщава пред Reuters източник от компанията. Той отказва да коментира кога полетите могат да се възобновят.

Спирането на полетите се извършва скоро след посещението на старши китайски пратеник в севернокорейската столица и съвпада с решението на САЩ да върне изолираната държава в списъка на държавните спонсори на тероризма.

Полетите на Air China до Пхенян, които традиционно се извършват в понеделник, сряда и петък, стартираха през 2008 г., но често са отменени поради неуточнени проблеми.

Миналата година Air China спря полетите през зимата, но ги възобнови през март. Компанията отмени някои полети през април, но по-късно заяви, че ще увеличи броя им през май. В момента не продава билети за полети през 2018 г., според Routes Online.

Служител в офиса на компанията в Пхенян, заяви, че превозвачът може да възобнови полетите си, когато има достатъчно търсене и офисът ще работи нормално, дори когато няма редовни полети между Пекин и Пхенян.

САЩ призоваха Китай да направи повече, за да притисне Северна Корея, за да спре тоталното незачитане и войнствено противопоставяне на Пхенян на резолюциите на ООН.