Във време, когато западните страни обмислят ембарго върху руския петрол, на фона на продължаващата война в Украйна, китайските независими рафинерии дискретно купуват руски петрол и то с много големи отстъпки.

Служител на такава рафинерия е цитиран от западните медии с изказването, че от началото на войната в Украйна тя не е съобщавала публично за нито една сделка с руски доставчици на петрол, за да не привлече внимание и да не бъде засегната от американските санкции.

Рафинерията действа внимателно при закупуването на руски доставки, тъй като евентуалното въвеждане на вторични санкции на САЩ срещу субекти от трети страни, които правят бизнес с Русия, може да доведе до закриване на търговския ѝ клон в Сингапур, твърди служителят, пожелал анонимност.

На каква занижена цена Индия купува руския петрол

На каква занижена цена Индия купува руския петрол

Вносът от Русия за 2 месеца надмина целия обем за миналата година

Покупките от независими китайски рафинерии разкриват как някои вносители заобикалят традиционните пътища за достъп до евтин руски петрол в същото време, в което западния свят налага тежки санкции на Москва.

Припомняме, че САЩ и Великобритания вече забраниха вноса на руския петрол, а ЕС обсъжда ембарго и въвеждане на ограничения. От 15 май търговците на суровини, които са базирани в ЕС и Швейцария, вече няма да могат да продават барели на "Роснефт".

Колкото до Китай, той сякаш е готов да помага Русия срещу западните санкции, но само дотолкова, доколкото самият той не пострада и само тогава, когато вътрешната му продоволствена сигурност не е компрометирана, твърдят политически анализатори.