Китайския ИТ гигант Tencent запазва безспорната си лидерска позиция по приходи от видео игри след компаниите от бранша. Това пише Forbes, позовавайки се на данни от изследователската компания Newzoo. 

През 2017 година Tencent е успял да генерира на пазара на видео игри повече от 18 милиарда долара.

На второ място със значителна разлика е японската компания Sony с резултат по този показател от $10,5 милиарда.

Трето място е за американския ИГ гигант Apple, който е реализирал продажби на видео игри през миналата година за $8 милиарда.

Снимка 357131

Да припомним, че Tencent в последните години активно инвестира в сектора на видеоигрите, буквално закупувайки разработчици на такива продукти по целия сват. През 2011 г. бе придобит дял в Riot Games, през 2012 г. - в Epic Games. След това последваха инвестиране в CK Games и Robot Entertainment през 2015 година. И това далеч не е пълният спсък.

Но активността на Tencent не се изчерпва с поглъщанията - през април миналата година компанията създаде собствена игрова платформа, на която може да се купуват игри и допълнително съдържание към тях. Става дума за китайския аналог на Steam под названието WeGame.

Анализаторите очакват доходите от видео игри в Китай през 2022 година да достигнат 42 милиарда долара. В страната към настоящия момент се наброяват около 600 милиона видео геймъри -два пъти повече от цялото население на САЩ.

Заедно с това Китай е най-големият в света пазар в областта на мобилния гейминг - с дял 25 на сто от глобалните приходи.